Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МЕТАБОЛИЗАМ

Три типа метаболизма: Сазнајте који је ваш и према томе ускладите своју исхрану

Ако жудите за слаткишима или сланим грицкалицама, то је можда због вашег јединственог типа метаболизма, који утиче на ваше прехрамбене жеље.

1615470852_Depositphotos_387895066_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Доктор Оз препоручује исхрану према три типа метаболизма. Када почнете да се храните према свом типу метаболизма, не само да ћете изгубити сувишне килограме већ ћете се осећати боље и бићете здравији.

ТИП А 

Тип А воли слана и масна јела попут чипса, а такође је склон тескоби и често осећа умор. Ваши напади тескобе могли би да буду узроковани реакцијом тела на такву храну. Овај тип има јак апетит, причљив је и отворен. Његов метаболизам троши протеине и масти знатно брже него угљене хидрате.

Прочитајте још: Вечерате касно? ЗАУСТАВИТЕ СЕ! Ове намирнице никако не смете јести увече

Жудња за сланом и масном храном је заправо потреба тела за протеинима. 

Идеалан главни оброк: 

  • 50 посто протеина 
  • 30 посто масти 
  • 20 посто угљених хидрата 

Одаберите немасно, тамно месо попут говедине, тамног пилећег и ћурећег меса и туњевину или лосос. 

Ове намирнице садрже висок удео пурина, материје која штити крвне судове. Купујте млечне производе који садрже барем 2% масти. Препоручује се много воћа и поврћа. Уместо белог хлеба, посегните за целовитим житарицама као што су овсене пахуљице и интегрална тестенина.

Прочитајте још: Пет намирница које можемо ДОРУЧКОВАТИ после 10 сати, а да истовремено сачувамо САВРШЕНУ ЛИНИЈУ

ТИП Б 

Ако сте тип Б, имате велику жељу за слаткишима, од сладоледа, кекса до колача. Ваше тело заправо жуди за здравим угљеним хидратима. Као тип Б имате релативно слаб апетит, осетљиви сте, организовани и понекад под стресом. Такође, имате зависност о кофеина и борите се с прекомерном тежином.

Ако сте тип Б, најбољи оброк за вас био би онај с ниским уделом масти, мало протеина, здравим угљеним хидратима као и пуно воћа и поврћа и целовитих житарица. 
Фото: Пиксабеј

Идеалан главни оброк: 

  • 70 посто угљених хидрата 
  • 20 посто протеина 
  • 10 посто масти 

Угљени хидрати које конзумирате морају бити од целовитих житарица попут јечма, смеђе риже и интегралног хлеба. Одаберите бело месо живине и белу рибу попут бакалара. Такође, у исхрану укључите биљне протеине попут сочива и леблебија. Конзумирајте немасне млечне производе попут сира, јогурта и млека. Мање кафе. 

Прочитајте још: Посластица која не гоји: Набавите шаку боровница и засладите се!

ТИП Ц 

Ако не можете да одредите јесте ли тип А или Б јер волите и слатка и слана јела једнако, вероватно сте тип Ц. Имате осцилације апетита, повремено сте уморни и нервозни и у одређеним периодима живота имате проблем с контролом сувишних килограма. 

Идеалан главни оброк: 

  • 33 посто протеина 
  • 33 посто масти 
  • 33 посто угљених хидрата 

За свој јеловник одаберите комбинацију пуномасних намирница и оних с мање масти, као што су сир, јогурт и маслиново уље.

Комбинујте бело и тамно месо као што су живинско месо, говедина, лосос и бакалар. 

Последњи део на вашем тањиру требало би да садржи здраве угљене хидрате, укључујући разнолике целовите житарице и банане.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas