Oglas
· · Komentari: 0
ISTRAŽIVANJA

Ultrazvučni talasi će se uskoro koristiti u lečenju najtežih neuroloških oboljenja

Ultrazvučni talasi mogu da tretiraju bolesti mozga, tvrde naučnici iz Beča i Toronta.

1613653419_Depositphotos_231742174_l-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Ciljanom upotrebom ultrazvučnih talasa mogu precizno da se tretiraju bolesti mozga čije je lečenje do sada bilo ograničeno. Ovaj, kako se smatra, revolucionarni proces razvili su istraživači Univerziteta Toronto i Medicinskog fakulteta u Beču.

Pročitajte još: Zašto PRAZILUK treba da uvrstimo u ishranu? Bio je cenjen još kod STARIH EGIPĆANA

Ovakvim postupkom poboljšavaju se moždane funkcije tako što se funkcionalne nervne ćelije aktiviraju spolja. Očekuje se da ova terapija nađe primenu u tretiranju različitih neuroloških oboljenja kao što su Alchajmerova demencija, Parkinsonova bolest, moždani udar, multipla skleroza i neuropatski bol.

Najteža oboljenja
Prema rečima Rolanda Bajštajnera sa Medicinskog fakulteta u Beču, pod čijim vođstvom je razvijena nova metoda, ovo će biti veliki pomak u lečenju najtežih neuroloških oboljenja.

Nova terapija se, kako se navodi, već nalazi na pragu široke upotrebe u kliničkoj praksi.

Nova terapija bi mogla da pomogne kod Alchajmera, Parkinsona, moždanog udara...

Novi terapijski pristup detaljno je objašnjen u stručnom časopisu Advanced science. Između ostalog, navodi se da, precizno fokusirani ultrazvučni talasi omogućavaju neinvazivnu hirurgiju, fokusirani prenos lekova ili gena na određena mesta u mozgu i terapeutsku modulaciju neuronskih mreža kod različitih moždanih oboljenja.

Pročitajte još: Dr Mirjana Mitrović kaže da modrice nisu retkost, ali su opasne ako na telu imate i OVE simptome

Pri tome, veoma je bitna činjenica da ciljana upotreba ultrazvučnih impulsa nema gotovo nikakve nuspojave. Oboleli od Alchajmera su u ovoj pilot-studiji pokazali poboljšanja koja su trajala tri meseca.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas