· · Komentari: 0
PAŽNJA!

ZABRINJAVAJUĆE: Trećina BEBA razvije skolonost ka DEMENCIJI

32 posto beba poseduje abnormalnosti.

1605278298_Depositphotos_17714219_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Trećina svih beba rođenih u Britaniji i Severnoj Irskoj razviće sklonost ka demenciji tokom života i to će staviti Ujedinjeno Kraljevstvo na listu zemalja koje se suočavaju sa najvećim medicinskim izazovom.

"Alzhajmerovo istraživanje" otkriva da 32 posto beba rođenih u Velikoj Britaniji poseduje abnormalnosti koje će dovesti do potencijalnog razvoja mentalnih bolesti u budućnosti.

Sve veći broj pacijenata dovešće do početka "nacionalne zdravstvene krize", navodi se u Nezavisnoj kancelariji ekonomskog zdravlja.

Pročitajte još: Žena ostala DELIMIČNO GLUVA - može čuti žene, ali ne i muškarce: Stručnjaci objasnili o čemu je reč

U proseku, jedna od šest osoba starijih od 80 godina pati od demencije, koju najčešće izaziva Alzhajmerova bolest, što rezultira gubitkom moždanih ćelija i utiče na funkcionisanje mozga.

- Zdravstvene ustanove za demenciju ne posluju najbolje, a već imamo krizu u socijalnoj zaštiti. Kako se stopa obolelih bude povećavala, to će samo da vrši veći pritisak na već problematični sistem - upozorava dr Metju Norton.

Oko 850.000 Britanaca trenutno pati od ove bolesti, a očekuje se da taj broj dostigne milion u narednih deset godina i da se udvostruči do 2051. godine.

Tempo kojim slučajevi demencije rastu i projektuju budućnost krize uzrokovane starenjem stanovništva naterao je naučnike da izraze svoju zabrinutost zbog mogućnosti da se 37 odsto žena i 27 odsto muškaraca suoči sa razvojem Alzhajmerove bolesti.

Pročitajte još: MOŽDANI UDAR je verovatniji ako radite prekovremeno

Foto: Depozit

Velika Britanija donirala je 101,07 miliona eura za istraživanja demencije u 2012. godini, dok je 688,57 miliona eura izdvojeno za istraživanje raka. 

Demencija je najveći medicinski izazov i, ako želimo da je pobedimo, moramo ulagati u istraživanja kako bismo pronašli nove tretmane i preventivno lečenje -  navode lekari. 

Pročitajte još: OVO SIGURNO NISTE ZNALI! Sve blagodeti belog luka: Topi led, neguje kosu, lice...

Za demenciju trenutno nema leka, a na raspolaganju je samo nekoliko preparata za lečenje simptoma Alzhajmerove bolesti. 

Pacijenti se suočavaju sa sumornom budućnošću - oslanjajući se na državne bolnice ili članove porodice da im obezbede stalnu, neophodnu negu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.