· · Komentari: 0
REVOLVER

Zamišljen je kao kompaktno oružje za celodnevno nošenje, ali filipinski revolver RIA AL 3.1 ipak NIJE MINIJATURAN

Korisnici tvrde da je kontrola revolvera vrlo dobra, a deo zasluge za to pripada udobnim, obuhvatnim drškama od meke gume po uzoru na Hog modele

RIA.jpg

Filipinska kompanija "Rok Ajlend Armori" ili "Armskor", trenutno je vodeći proizvođač u svetu po broju prodatih pištolja sistema M-1911. Proverena konstrukciona rešenja, kvalitetni materijali, savremen mašinski park i dobro obučeni radnici, za rezultat imaju veoma dobre modele, tako da se pojedini prestižni proizvođači odlučuju za saradnju sa ovom kompanijom.

Pročitajte još: Da li je odeljensko oružje nove generacije revolucija ili promašaj?

Čuveni ES-TI-AJ je izradu određenih modela poverio “Armskoru”, baš kao i "Tanfoljo". Filipinska fabrika već godinama u programu ima revolver M-200 kalibra .38 Special, sa mehanizmom urađenim po uzoru na modele “Smita i Vesona”. Krajem 2019. pod "zastavom" RIA pojavio se novi kompaktan revolver kalibra .357 Magnum. Zašto "pod zastavom"? Zato što je proizvođač revolvera češka kompanija "Alfa-Proj", ali svaki komad iz Češke kontrolisan je i po potrebi dorađen u pogonima kompanije "Rok Ajlend Armori", a potom upućen u SAD.

Ponuda u dve verzije

Novi revolver označen kao model AL 3.1 ima doboš kapaciteta šest metaka .357 Magnum (naravno, može da koristi i nešto slabiji .38 Spl), cev dužine 51 mm i mehaniku Smit i Veson. Spoljašnji udarač ima nešto manju, oštro čekiranu površinu koja znatno pomaže kod kontakta sa kožom palca pri zapinjanju. Revolver dolazi u dve verzije, satenski finiširan nerđajući čelik ili prigušen sjaj crnog finiša na modelu od karbonskog čelika. U skladu sa saveznim propisima SAD, u svakom plastičnom koferu pored revolvera nalaze se uputstva na više jezika i bravica koja omogućava vlasniku da zaključa oružje posle upotrebe.

Pročitajte još: Striž je za kratko vreme postao popularan, da bi ubrzo mistično nestao: Onda se pojavio u Italiji pod novim imenom

Uprkos kratkoj cevi, ukupna dužina za nijansu prelazi 17 cm, a masa praznog revolvera je 680 grama (dodajte na to još oko 100 grama kada je napunjen).

U poređenju sa savremenim borbenim pištoljima četvrte generacije, osnovna prednost mu je u znatno snažnijoj municiji. Sila okidanja kod dvostruke akcije kreće se oko 4,5 kg, a kod SA udarač se otpušta na pritisak od 2,2 kg. Što je još važnije, hod je gladak, ujednačen, a propadanje posle tačke okidanja minimalno. Celo oružje je prilično "utegnuto", bez luftova i klimavih delova. Detalj koji ga razlikuje od S-V "rođaka" je kran koji nosi doboš sa formom tipičnom za "Alfa-Proj".

Skromni nišani

Oblik nišana je dobar, međutim, za efikasno, brzo nišanjenje poželjne su veće dimenzije i bolji kontrast. Smatramo da ukoliko se vlasnik revolvera odluči na neku intervenciju na oružju, to će verovatno biti promena nišana, jer zadnji nišan je usek u ramu, a prednja mušica je fiksna, ali izmenjiva. Bez obzira na vrstu municije, grupe na meti udaljenoj 10 metara kreću se između 38 i 55 milimetara, što predstavlja solidan rezultat.

Pročitajte još: Apsolutno neuništiv! Ruger Sekjuriti Siks nakon ispaljenih milion i po metaka ostao neoštećen

Iako se u početku govorilo o ceni od skoro 700 dolara, novi revolver se može kupiti za prihvatljivih 520 do 550 dolara, u zavisnosti od verzije. Jer, konkurencija je velika. Na tržištu već godinama postoje kompaktniji i lakši revolveri, a neki od njih nose zvučna imena. Ipak RIA AL 3.1 svakako ima šta da ponudi, naročito ljubiteljima klasičnih revolvera pune snage i manjih gabarita.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.