· · Komentari: 0
Četvorocevni pištolj

Reliant - “Bibernica” dvadeset prvog veka (FOTO)

Reaktivacija prastarog koncepta višecevnog pištolja, ovoga puta u kalibru .38 Special, ipak nije rezultirala oružjem koje može ugroziti tržišne pozicije konvencionalnih modela

1600361625_reliant.jpg
reliant - Foto: Oleg Volk

U želji da se tržištu kontinuirano nudi nov i atraktivan proizvod, proizvođači prilično često posegnu za prastarim rešenjima. Kao najmanje perspektivno oružje nametnuo se američki četvorocevni pištolj Reliant.  

Pročitajte još: Totalno DRUGAČIJI od drugih (FOTO)

Na Američkom kontinentu postoji vek i po duga tradicija upotrebe sličnog oružja, još od pojavljivanja modela Šarps Derringer, koji je u tada, bio agresivno reklamiran kao idealno rešenje za samoodbranu u skučenom prostoru. Istini za volju, ovaj maleni pištolj sa sistemom ivičnog paljenja, bio je katastrofalno neprecizan. Zato je Mark Tven davnih godina izrekao opasku, kako postoji samo jedna sigurna zona kada neko u zatvorenoj prostoriji potegne derindžer - ona ispred cevi. 

Čudni kriterijumi odabira 

Interesantni Reliant u kalibru .38 Special je ipak preglomazan u poređenju sa kompaktnim petometnim revolverima koji koriste isti metak, Foto: Oleg Volk

To i nije daleko od istine, jer smo bili u prilici da testiramo četvorocevni pištolj EIG u kalibru .22 Šort, koji je imao ozbiljna oštećenja u zoni ležišta metka, a posle nekoliko hitaca se potpuno raspao. Ništa otporniji nije bio ni proizvod firme “Mosberg”. U Engleskoj se (pre nego Šarp Derringer u SAD), pojavio manufakturni Lancaster, za koji su savremenici tvrdili kako posle izvesnog vremena “ubedi” vlasnika da radije kupi četiri jednocevna pištolja i stavi ih za pojas. 

Nešto ozbiljnija i upotrebljivija sprava bio je dvocevni High Standard Derringer u kalibrima .22 LR i .22 MR, koji se proizvodio duže od pedeset godina i koštao manje od dvesta dolara. Međutim, bio je ograničen jačinom primenjenog metka. Sredinom osamdesetih godina prošlog veka u Kaliforniji se pojavio COP .357 sa četiri cevi iz kojih je mogla DA sistemom da se ispaljuje revolverska municija .357 Magnum i .38 Special.  

Anahrona i skupa oružja 

Doduše, češće se pojavljivao u filmovima nego što je prodavan u samoodbrambene svrhe, ali delovalo je kako se tim modelom završavaju eksperimenti sa višecevnim pištoljima. Osim prilično loše ergonomije (naročito pri opaljenju snažnije predviđene municije), zamašne mase od oko 800 grama, vrlo tvrdog okidanja i provizornih nišana, sudbinu mu je zapečatila činjenica da svaki džepni petometni revolver pruža više za isto ili manje novca. 

Način punjenja pomoću speed-loadera koji se nalazi u dršci, Foto: Oleg Volk

Bitno je i da naglasimo kako su pobrojani pištolji imali rotacioni udarač, za razliku od nekih drugih malih višecevnih oružja, koja su se odlikovala rotacionom udarnom iglom (poput Mosberg Brauni ili Cobra Pocket Pal). Firma “Edge Arms” je pre sedam godina predstavila svoju varijantu pod nazivom Reliant u kalibrima .17 HMR i .22 VMR.  

Potom se skoro identično oružje pod istim nazivom pojavilo iz novoosnovane “Signal 9 Defense” iz Tenesija, ali u kalibrima .32 ACP, .32 HR Mag, .380 ACP i .38 Spl. 

Verzija za odbranu od pljačkaša 

Agresivna marketinška kampanja ukljužčila je i izradu majica, kačketa i drugih sitnica s logom novog oružja, Foto: Oleg Volk

Naš saradnik iz SAD Oleg Volk, sa prijateljima je bio u prilici da isproba ovaj pištolj. Četiri cevi i deo mehanizma izrađeni su od nerđajućeg čelika, dok je ram od anodizovanog aluminijuma. Gornji sklop je takođe od aluminijumske legure i kompletno oružje je predimenzionirano u poređenju s ranijim četvorocevnim pištoljima koje smo opisali. Proizvođač naglašava kako je to bilo neophodno usled smeštanja kompletnog mehanizma unutar rama, jer se tako mogućnost zastoja svodi na minimum. 

Na pitanje u kojoj meri je to uopšte značajno, dobili smo pojašnjenje kako je Reliant predviđen za nužnu odbranu od napasnika, pa je od izuzetne važnosti da napadač ne može prihvatom oružja u neposrednom kontaktu da onemogući opaljenje. Navodno, pojedini pljačkaši i nasilnici pri susretu s naoružanom žrtvom, šakom pritiskaju i blokiraju navlaku pištolja ili doboš revolvera, sprečavajući tako dejstvo napadnutog. Da budemo iskreni i realni, takav scenario je približniji naučnoj fantastici nego svakodnevnoj stvarnosti, ali sigurno postoje potencijalni kupci oružja kojima je i to kriterijum pri odabiru. 

Neprikladno i veliko oružje 

Dalje, iz “Signal 9 Defense” naglašavaju kako se njihovim modelom Reliant može uspešno dejstvovati i iz džepa, što je bio adut i velikih proizvođača kompaktnih revolvera u vreme nastanka DAO oružja sa skrivenim udaračem. Uz sav napor, ne sećamo se niti jednog slučaja ovakve upotrebe bilo kog oružja (osim radi eksperimenta), a podaci iz konkretne prakse ukazuju da takve revolvere, po pravilu, koriste osobe koje ne žele da im neki “štrčeći” deo zapne o garderobu pri potezanju. 

Prethodnik Relianta je bio COP Deringer, izuzetno neudoban pri opaljenju, Foto: Oleg Volk

No, to sve i nije od značaja kada ocenjujemo kvalitet i upotrebnu vrednost nekog oružja. Na primer, Reliant ima specifični brzi punjač sa četiri dodatna metka u nosaču smeštenom u dršci, što ima prvenstveno psihološki uticaj na korisnika, jer teško da možemo i zamisliti da će neko doći u situaciju da munjevito prepunjava i ponovo koristi ovaj pištolj. Od kvaliteta zaista vrednih pomena, možemo istaći obostranu komandu za prelamanje, kao i ne preterano tvrdi obarač sa izmerenom silom okidanja od oko četiri kilograma. 

Laserski obeleživač cilja 

Znajući da na osnovu svega pobrojanog ipak neće izazvati iole značajniju pažnju i prodaju, konstruktori ove neobične naprave su posegli i za modernim dodatnim rešenjima. S prednje strane rukohvata pozicionirana je komanda za aktiviranje laserskog zraka zelene ili crvene boje, što bi trebalo da pojednostavi nišanjenje potencijalnog cilja. 

Cevi
Duge su 2,6 inča i to bi trebalo da bude sasvim dovoljno da standardna municija .38 Special ispolji svoje dejstvo ka cilju, jer je ta dužina optimalna i kod većine malih revolvera. Učesnici na testu su pohvalili i širinu oružja od samo dvadesetak milimetara, ali već posle ispaljivanja prvih hitaca optimizam je znatno opao, jer je trzaj neprijatan do granice kontrole. Naviknuti na drugačije sisteme i modele, nisu uspevali da pronađu najbolji hvat koji bi omogućio da se Reliant ne kreće vertikalno nakon ispaljivanja metka.

Kada su američki novinari i blogeri specijalizovani za vatreno oružje učestvovali na promotivnom testu (održanom na improvizovanom strelištu otvorenog tipa), postavili su opravdano pitanje, na kojoj daljini se poklapaju putanja ispaljenog zrna i emitovani zrak? Rečeno im je da do razdaljine od deset jardi strelac može računati na siguran pogodak u zonu koju je markirao ovim hi-tech pomagalom, a kasnije se to moglo i praktično proveriti. 

Prastari sigurnosni sistem 

Međutim, njihovi utisci su nešto drugačiji. Najpre, Reliant je relativno veliko oružje, koje se ne može svrstati u kategoriju džepnog, osim ako vlasnik nije prava ljudeskara i nosi ga u komotnom zimskom kaputu. Zatim, opšti izgled i ergonomija su približniji kakvom sistemu za ispaljivanje signalnih raketa, jer je pištolj male mase (nešto preko 400 grama), a velikih gabarita.

Ležišta metaka u cevima i zabravljujuće površine ne ulivaju baš previše poverenja, Foto: Oleg Volk

Prilikom razgledanja unutrašnjosti, konstatovano je da sigurnosni sistem predstavlja prastaro rešenje, gde se udarna igla u neaktivnom položaju nalazi smeštena iza čelične pločice i pozicionirana tako, da njen vrh naleže između dva otvora koji vode ka ležištima metaka, odnosno kapislama uložene municije. Ovo je bezbedno, ali krajnje primitivno rešenje i zaprljanost unutrašnjosti zasigurno dovodi do zastoja. 

Simulacija munjevitog potezanja  

Potezanje iz torbice se pokazalo kao vrlo fleksibilna kategorija, jer je pištolj nekako glomazan i nepriručan čak i najverziranijim strelcima. Pokušaj plasiranja preciznog hica korišćenjem mehaničkih ili laserskog nišana, bio je posebna priča. Sve i da stabilno pridržavate ovu “skalameriju” tokom nišanjenja, dugački DAO hod obarača ga destabilizuje u izvesnoj meri, a tek onda kreće oštar trzaj naviše, posle opaljenja. Posle nekoliko metaka i najuporniji su ga zahvalno odložili uz zaključak kako je interesantna zamisao i ništa više. 

Karakteristični brzi punjač, iako ova vrsta oružja retko iziskuje ispaljivanje većeg broja metaka zaredom, Foto: Oleg Volk

 

Dugi niz godina unazad, kod manje upućenih budućih vlasnika je opredeljujući faktor bila i osobina određenog oružja da “probija svaki pancir” ili “jedino on puca ispod vode”, pa smo se nagledali kupovine određenih modela baš na osnovu tih parametara. Naravno, niti je ko od njih bio u prilici da se brani i odbrani od prestupnika zaštićenog pancirom, niti je došlo do povećanog obima podvodnog ribolova.

Raniji pištolji sličnog koncepta - Mossberg i COP, Foto: Oleg Volk

Isto tako, Reliant i njemu slična oružja sigurno neće spasiti život ponosnom vlasniku, tako što će se on odbraniti dejstvovanjem dok je pištolj u džepu, kao što mu u kritičnoj situaciji neće pomoći što nasilnik ne može zablokirati radne delove hvatanjem za oružje. 

Animiranje tržišta 

Postavlja se pitanje vredi li ovaj četvorocevac 500 dolara, koliko u Americi košta bez laserskog dodatka? Matična firma s ponosom ističe da je konstruktor Hilton R. Voker u Južnoj Africi ranije konstruisao revolucionarnu sačmaricu Striker/Protecta, što mu daje reference prema kojim je svaki njegov patent oružje vredno respekta. Iz naše vizure, ovo je samo još jedan pokušaj da se animira deo tržišta, a vreme će pokazati u kojoj meri uspešan ili ne. 

Od njega je sve počelo - četvorocevni Lanchester iz 19. veka, Foto: Oleg Volk

Za polovinu te sume, u SAD je moguće kupiti polovan i izvanredno očuvan petometni revolver Smit Veson Model 36 ili 60, koji ima metak više istog kalibra, a njime je sve što se traži od oružja “zlu ne trebalo” još davno obuhvaćeno.  

Pročitajte još: Italijanska klasična lepota (FOTO)

Nešto veću sumu novca je potrebno izdvojiti za (primera radi) Glok 26, ali se njime dobija neuporedivo više u svakom relevantnom smislu. Reliant je samo još jedna “bibernica” ili “pačja noga” dvadeset i prvog veka. 

Milan MILANOVIĆ  

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.