Oglas
· · Komentari: 1
LJUBIMCI

Da li znate zašto kučići naginju glavu u jednu stranu kada im pričamo?

Možda ste primetili da kada vaš pas čuje neki čudan zvuk ili kada mu nešto govorite, on zabaci glavu u stranu, prenose mediji.

1634631674_pas.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Ovim neodoljivim ponašanjem kao da želi da vam kaže: „Slušam te“. Ali, šta to zapravo znači?

Pročitajte još: Kućne biljke koje su opasne za ljubimce: Ipak ne mogu zajedno

Žele da nas bolje čuju

Psi imaju pokretljive ušne školjke što im omogućava da lociraju izvor zvuka, a uz pomoć moždanih funkcija određuju vreme zvuka koje dostiže do uveta. Kada pas pomera glavu snabdeva se dodatnim informacijama, odnosno to mu pomaže da bolje locira mesto i udaljenost izvora zvuka.

Pokušavaju da nas razumeju

Prema mišljenju Stivena Lindskija, stručnjaka za ponašanje pasa, ljubimac pokušava da identifikuje poznate reči ili tonove koji ga asociraju na nagradu (šetnju ili poslasticu). Mišići srednjeg uha psa kontrolišu deo mozga koji je odgovoran za izraze lica i pokrete glave, pa neki stručnjaci zaključuju da vas pas na taj način sluša i pokušava da komunicira.

Pročitajte još: Da li se dešava i vama? Evo zašto pas voli da prati vlasnika u stopu

Mogu bolje da nam vide lice

U nastojanju da nas razumeju, psi ne koriste samo naše reči i intonaciju, već i izraze lica, govor tela i pokrete očiju. Zato naginjanjem pokušavaju da bolje sagledaju znake na našem licu!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas