Oglas
· · Komentari: 0
PARFEMI

Nije stvar samo u JAČINI mirisa: Znate li šta znače oznake EDP i EDT na parfemima?

Na bočicama postoje skraćenice EDP i EDT, ali mnogi ne znaju čemu one zapravo služe.

1630573687_perfume-2445617_1920.jpg
foto: Piksabej
Oglas

Većina zna da je glavna razlika između parfemske (eau de parfum) i toaletne vode (eau de toilette) u jačini mirisa. Međutim, miris nije jedina stvar koja razlikuje ova dva termina.

Pored jačine mirisa, parfemska i toaletna voda se razlikuju i po sastavu, trajanju mirisa, ceni, kao i nameni.

Pročitajte još: NEVEROVATNA priča o najpoznatijem parfemu! Znate li kako je nastao Šanel i zašto je odabran baš broj 5?

Razlika u sastavu

Osnova svakog parfema su parfemska ulja, koja parfemu zapravo daju miris. S obzirom na to da zbog jačine mirisa ne bi bila prijatna, ulja se razblažuju alkoholom i vodom, ili samo alkoholom, zbog čega dobijamo razliku između parfema i toaletne vode.

Parfem, odnosno "eau de parfum" (EDP) – sadrži između 15 i 20 posto parfemskog ulja, i razblažen je samo sa alkoholom, dok je toaletna voda, "eau de toilette" (EDT) razblažena sa alkoholom i vodom, a sadrži između 5 i 15 posto parfemskog ulja.

foto: Piksabej

Razlika u trajanju mirisa

Toaletna voda i parfem se razlikuju i po trajanju mirisa. Kod toaletne vode (EDT) miris bi trebalo da traje između 3 i 4 sata, dok je kod parfema u pitanju nešto duže vreme, između 5 i 6 sati.

Ipak, vreme tokom kojeg će se miris zadržati na vašoj koži zavisi i od mnogih drugih faktora.

Iako nauka podržava teoriju da mirisi sa više alkohola i vode traju kraće jer alkohol i voda isparavaju brže, treba imati na umu da to nije uvek slučaj.

Razlika u nameni EDT i EDP

Toaletna voda je namenjena za svakodnevnu upotrebu, posao ili sastanke, baš zbog toga što je miris razblažen. Ona se koristi u trenucima kada želite da mirišete lepo za sebe, odnosno kada ne želite da ostavljate mirisni trag za sobom. 

S druge strane, parfem je namenjen za noćne izlaske ili razne druge prilike kada vam je cilj da budete primećeni.

foto: Piksabej

Razlika u ceni

Parfemska voda (EDP) je po pravilu skuplja od toaletne vode (EDT), upravo zbog sastava.

Međutim, treba imati na umu da veća cena ne mora da znači da je neki proizvod bolji od drugog, jer  u praksi ne postoji odgovor da li je bolja toaletna ili parfemska voda.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas