Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

5 NAJPRLJAVIJIH mesta u kuhinji za koja niste znali da postoje

Ovi predmeti često postaju leglo zaraze čak i među najboljim domaćicama. Zašto? Samo o njima niko ne misli...

1672097439_17-shutterstock_637452676.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Fioke frižidera

Mikrobiolozi u Sjedinjenim Državama sproveli su studiju uzimajući uzorke i pranje u kuhinjama običnih građana. Fioke frižidera su na vrhu liste za salmonelu, listeriju, gljivice i spore plesni.  Meso i mlečne proizvode ne možete čuvati na istoj polici, posebno bez ambalaže ili u maloprodajnoj ambalaži. Ne znate koliko je ruku prošlo ovo pile u celofan pre nego što je završilo na istoj polici otvorenog jogurta u vašoj kući. Uvek prebacite mesne proizvode u kontejnere pre nego što ih stavite u frižider. Još bolje, nabavite zasebnu policu za meso ili ribu.

Neophodno je odmah isprati frižider od bilo kakvih kapanja. Jednom mesečno ili bolje jednom u dve nedelje, izvadite sve iz frižidera, operite zidove i police sapunom i obrišite.

Sunđeri i krpe za pranje

Pročitajte još: Poklon koji nikako ne smete da unesete u KUĆU: Feng šui stručnjaci savetuju da ga odmah bacite ili spalite

Od 75% ispitanih sunđera za pranje sudova sadržalo je Ešerihiju coli. Stafilokoke su bile prisutne na 18% krpa za pranje. Razlog tome je što domaćice ne dezinfikuju svoje sunđere, a često ih ni dobro ne ispiru nakon pranja sudova. Mikroorganizmi su u stanju da se razmnožavaju u tečnom i čvrstom sapunu, ništa gore nego na hranljivom medijumu u laboratoriji.  Vlažno okruženje koje pružaju krpe za pranje sa ostacima hrane idealno je mesto za razvoj bakterija. Obavezno menjajte sunđer za novi svake dve nedelje. I još jedan trik: ako stavite vlažni sunđer bez sapuna u mikrotalasnu pećnicu na 2 minuta, on je dezinfikovan. Na maksimalnoj snazi, naravno. Ovo se može učiniti barem svake večeri.

Otvarači za konzerve

Da da. Odmah izvadite otvarač za konzerve iz fioke i pažljivo ga pregledajte. Bez komentara, zar ne? Operite nož vrelom vodom sa sapunom nakon svake upotrebe.

Pročitajte još: Kako se neguje "ženska sreća"? Krasiće svaki enterijer, a potrebno je da joj se posvetite samo malo

Blender

U najčistijem blenderu, čestice hrane ostaju ispod gumenih jastučića ispod sečiva i na zaptivki poklopca. Nemojte biti lenji da prebijete čašu vrele vode sa kapljicom deterdženta odmah nakon što ste je upotrebili za predviđenu svrhu.

Kuhinjski sudoper i radne ploče

Pročitajte još: ZAKON OGLEDALA: Sve što vam smeta kod drugih je zapravo projekcija vas samih

Ne, brisanjem vlažnom krpom nisu bili čistiji. Operite stolove nakon rezanja hrane sapunom. I još više, umivaonik treba čistiti najmanje jednom nedeljno dezinfekcionim sredstvom.

BONUS VIDEO: 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas