Oglas
· · Komentari: 0

JAPANSKE TEHNIKE ZA UREĐENJE I ČIŠĆENJE: Može vam pomoći da napravite više prostora u svom domu

Japanske tehnike koje vam mogu biti od velike pomoći

1706100874_shutterstock_2149843159.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Iako organizovanje i čišćenje može da bude naporan proces, ovi japanski principi imaju za cilj da obnove i osnaže prostore, što dovodi do pozitivnog uticaja na um. Japanske tehnike organizovanja poznate su po uvođenju reda i harmonije u životne prostore dajući prioritet minimalizmu i funkcionalnosti.

Ove tehnike naglašavaju radost u jednostavnosti i pažljivom rasterećenju, omogućavajući vam da organizujete svoj dom i stvorite atmosferu koja je dobra za mentalno i fizičko zdravlje. Japanske tehnike ogranizovanja životnog prostora prevazilaze puke zadatke već se odnose na jednu transformaciju kako prostornu tako i duhovnu. 

1. Ma

Polazeći od japanskih minimalističkih principa, stručnjaci predlažu da organizujete prostor tako da prija vašem umu. Počnite tako što ćete prihvatiti koncept 'Ma', namerno korišćenje prostora koje ceni prazninu koliko i punoću. U praksi, to znači sklanjanje svih nepotrebnih stvari, poručuju sa sajta Homes&Gradens.

Kada organizujete svoj dom, 'Ma' tehnika podstiče:

Raščišćavanje koje omogućava da prostor bude otvoreniji. Postizanje prostorne ravnoteže raspoređivanjem nameštaja na način koji balansira prostor. Da biste to uradili, izbegavajte prenatrpanost, ostavljajući dovoljno otvorenih površina da stvorite osećaj protoka. Ovo se takođe odnosi na stvaranje otvorenih puteva u domu. Cilj je da napravite funkcionalan prostor.

2. Konmari

KonMari metod Marie Kondo je tehnika razlaganja i organizovanja, koja naglašava davanje prioriteta stvarima koje izazivaju radost i uklanjaju ostatke. Ovo je sistematski proces kojim se predmeti sortiraju tako da nam daju osećaj harmonije i mira.

Treba da razmislite šta želite da zadržite i šta vam je potrebno, a šta nije. Jer tek kada odlučite šta želite da sačuvate možete da naučite kako da ih raspoređujete.

Sređivanje stvari redosledom: odeća, knjige, papiri, sentimentalnih stvari; pokazalo se najefikasnijim. To je zato što radite od najlakšeg ka najtežem, usavršavajući svoju sposobnost donošenja odluka.

3. Danšari

Danšari je umetnost raščlanjavanja stvari da bi se odvojilo bitno od nebitnog.

Danšari je osmislio Hideko Iamashita, japanski stručnjak za uklanjanje otpada, a strukturisano je od tri japanske reči/znaka, koji predstavljaju tri faze u ovom procesu.

1. Dan (Odbij): Donesite jasnu odluku da očistite i da se odvojite od nepotrebnih stvari. Ovaj proces se odnosi na oslobađanje od vezanosti za materijalno.

2. Ša (Odlaganje): Zatim se rešite stvari koje ste u fazi 'dan' identifikovali kao nepotrebne. Ovaj korak je da se oslobodite stvari koje više ne služe svrsi ili ne donose zadovoljstvo i mir.

3. Ri (Odvojeno): Odvojite se od vaše vezanosti za materijalno vlasništvo. Ova ideja odvajanja od sentimentalnog nereda uključuje razvijanje načina razmišljanja koji vrednuje iskustva i odnose iznad materijalnih stvari.

Ova tehnika se odnosi na pojednostavljivanje vašeg životnog prostora kako biste stvorili ispunjenije i skladnije okruženje. Ovo je u skladu sa minimalističkim načinom života.

4.Oosouji

Oosouji je tehnika čišćenja i organizovanja za doček Nove godine koja simbolizuje nov početak, a namenjena je čišćenju doma i uma, delujući kao način da se postigne mentalni red kroz fizički red i terapeutski čin čišćenja.

Kulturni značaj Oosouji-ja je u tome što je negativno da pustite nedovršene poslove da stoje, tako da je ovo savršena prilika da se završi započeto kako bi energija mogla da teče. Ovaj zadatak se tradicionalno obavlja 28. decembra (ali ništa vas ne sprečava da ga praktikujete tokom cele godine).

Da biste koristili ovu tehniku, počnite kreiranjem jasnog plana. Identifikujte oblasti vašeg doma koje zahtevaju pažnju i planirajte zadatke po važnosti i hitnosti.

1. Očistite sobu po sobu, donirajte, reciklirajte ili odložite stvari koje vam više nisu potrebne ili ne koristite.

2. Duboko očistite, obraćajući posebnu pažnju na teško dostupna i često zanemarena područja.

3. Organizujte svoj dom, taktički raspoređujući predmete da biste maksimalno povećali prostor i praktičnost. Procenite raspored nameštaja da biste dobili najefikasniju funkcionalnost. 

5. Metoda 5S

Metoda 5S predstavlja pet japanskih reči, od kojih svaka počinje slovom "S", koje predstavljaju različite principe organizovanja i održavanja produktivnog radnog okruženja.

1. Seiri (Sort): Prođite kroz ono što imate i rešite se stvari koje vam nisu potrebne, zadržavajući samo ono što je neophodno.

2. Seiton (Postavite po redu): Organizujte ono što je ostalo logično i efikasno.

3. Seiso (Sjaj): Sve dobro očistite i pregledajte. Ovo treba raditi redovno i po rasporedu.

4. Seiketsu (Standardizacija): Smislite jednostavne načine da održavate prostor dugotrajno organizovan.

5. Shitsuke (održi): Držite se tih navika dok ne osetite da su ušle u vašu životnu rutinu. 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas