· · Komentari: 0
biljke u kupatilu

Pored dekorativnih svojstava, one su i PREČIŠĆIVAČI VAZDUHA: Evo koje BILJKE treba imati u KUPATILU (FOTO)

Bez obzira da li želite da dodate malo zelenila u svoje kupatilo, ove biljke koje vole vlagu su čak i dobre za ove prostorije u vašem domu

1652809983_jared-rice-PibraWHb4h8-unsplash.jpg
Foto: Unsplaš

Dodavanje biljke u vaše kupatilo nudi niz prednosti. Pored očiglednog dekorativnog elementa, određene biljke imaju čak i svojstva prečišćavanja vazduha. Ali neće sve biljke uspevati u kupatilu, pa je važno tražiti opcije koje najbolje odgovaraju ovim prostorima.

Pročitajte još: Impresivne ideje kako maksimalno da iskoristite prostor VAŠE TERASE: Preuredite je tako da vam to bude omiljeni deo stana!

Prema mišljenju stručnjaka, neke od najboljih biljaka za kupatilo su tropske prirode. Kada razmislite o tome, ima puno smisla - kupatilo koje se često koristi imaće iste kvalitete kao prašuma koju ove biljke vole. Vlažnost od toplog tuša, slaba ili indirektna svetlost koje pružaju mali prozori, a jednostavna činjenica da su ovi prostori najmirniji u toku dana, učiniće vaše biljke da se osećaju odlično! 

Pre nego što dodate biljke u svoje kupatilo, poželećete da malo istražite njihove potrebe za održavanjem. Dok neke od biljaka na našoj listi uspevaju u vlažnom prostoru, one ne mogu da podnesu da imaju mokro korenje koje je ugušeno u mokrom ili slabo dreniranom zemljištu. Pored toga, neke biljke će morati da sede na dasci od prozora natopljenoj suncem, dok će druge biti srećnije ako su u senci. 

Iako se njihovi specifični zahtevi razlikuju, sve ove sobne biljke su pogodne za postavljanje u kupatilu. Otkrijte stručne savete kako da vaše nove biljke budu srećne i zdrave u vašim kupatilima. 

Sukulenti

Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da postoje neki sukulenti kojima je dobro u vašem kupatilu. „Sukulenti, poput aloe vere, odlični su za kupatila jer zahtevaju vrlo malo nege i vrlo malo vode, tako da ih možete ostaviti na duže vremenske periode bez stvarnog razmišljanja o njima i oni će i dalje cvetati“, objašnjava Fran Laureta, vlasnica kreacija "Fran Flovers & More".

Zečja paprat

Biljke iz porodice paprati čine sjajan dodatak vašem kupatilu jer vole da budu blizu izvora vode. One su savršena dekoracija za vaše kupatilo i ta atmosfera im savršeno odgovara!

Paphiopedilum Orhideje 

Kupatila su često topla sa jakom svetlošću, ali indirektnom sunčevom svetlošću, za koju Laureta kaže da ih čini savršenim mestom za uzgoj orhideja. "Orhideje su sjajne biljke za kupatila jer se malo održavaju i treba ih zalivati samo jednom sedmično sa kockom leda ili dvije, u zavisnosti od toga koliko je biljka velika." Orhideja Paphiopedilum je posebno odlična opcija za one koji žele da dodaju samo malo boje u svoje kupatilo.

Pauk biljka ili zeleni ljiljan 

Ako tražite odličnu opciju bez napora, Laureta predlaže pauk biljku. Ove zelene biljke imaju dugačke, mršave listove koji stvaraju efekat gomile, tako da zelenilo može izgledati raskošnije u vašem kupatilu. Ova biljka zahteva nisku do umerene količine svetlosti, ali slično kao orhideje, ako ima previše direktne sunčeve svetlosti, ona će izgoreti. „One vole vlažno okruženje, tako da su kupatila odlična lokacija za njih“, kaže Laureta.

Ukrasna kopriva

Ako želite da svom kupatilu dodate šarenilo, ali da ne brinete o cveću, preporučujemo šarenu koprivu  Mali zeleni i crveni listovi imaju nabrane ivice i rastu na visokoj stabljici. To su opuštene biljke koje će rasti u vašim kupatilima bez obzira na svetlost i vlažnost.

Potos ili zlatna puzavica 

Potos je biljka koja se najlakše održava u životu, što znači da je odlična opcija za svakoga kome je potrebna pomoć za baštu. To je vinova loza, pa izgleda odlično kada visi sa šipke za tuširanje. Ovi raskošni zeleni listovi takođe mogu postati prilično veliki, stvarajući tropsku atmosferu u vašem kupatilu.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.