Oglas
· · Komentari: 1
MASKE

Da li MASKE ometaju DECU u UČENJU? Odgovor je jasan!

Da li je dobro ili ne da deca nose maske, od kog uzrasta su one obavezne, koliko mogu da smetaju u procesu učenja - samo su neke od nedoumica koje ovih dana muče roditelje.

1598685321_Depositphotos_367127836_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Jedinstvenog mišljenja i dalje nema.

Pročitajte još: OPASNIJE od virusa: Korona pojačala PSIHIČKE probleme kod ljudi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UN dečji fond (Unicef) nisu preporučivale da deca između šest i 11 godina nose maske. Od 12. godine bi to trebalo da bude obavezno, kao i za odrasle, naročito kada mališani ulaze u gužvu i provode vreme sa mnogo osoba u zatvorenom prostoru - navele su zdravstvene službe i agencije za prava dece UN.

Od 12. godine maske su obavezne...

Mnogi stručnjaci, međutim, upozoravaju da u nekim situacijama maske mogu da ometaju proces učenja i da se negativno odraze na važne školske aktivnosti, o čemu takođe mora da se razmišlja. Većina je saglasna u tome da bar decu mlađeg uzrasta ne bi trebalo obavezivati na to, jer ne umeju sama da stavljaju i skidaju maske na pravilan način. Osim toga, većina stručnjaka tvrdi da oni i nisu prenosioci virusa.

Deca mlađa od pet godina nose najviše virusa!

S druge strane, nedavna studija pedijatrijske bolnice za zarazne bolesti u Čikagu je pokazala da upravo deca mlađa od pet godina imaju između 10 i 100 puta više genetskog materijala virusa korona u odnosu na stariju decu i odrasle.

Pročitajte još: Tečnosti za ispiranje usta mogu smanjiti rizik od KORONA virusa, ali postoji i LOŠA VEST

- Upravo smo primetili da se kod nekih mališana koje smo testirali i koji su bili pozitivni, činilo da najmlađa deca imaju veliku količinu nukleinske kiseline virusa, veliko virusno opterećenje u nosu, u poređenju sa starijim klincima - navela je autorka studije dr Tejlor Hild-Sardžent.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas