· · Komentari: 0
KOCKA

Roditelji OPREZ! Nova "pošast" među srpskom decom: Kako bi se kockali pribegavaju LUKAVIM METODAMA

Zatvaranjem kladionica deca nisu prestala da se kockaju, već su nastavili da to rade nnlajn klađenjem tokom izolacije

Depositphotos_7154864_xl-2015.jpg
Kockaju se i mladi i stari Foto: Depozitfoto

Pre izolacije ispred kladionica su mogli da se vide tinejdžeri kako čekaju i mole starije muškarce da im uplate tikete, što su oni "solidarno" činili. Krajem marta kladionice su zatvorene, ali kockanje nije prestalo.

Pročitajte još: Island je našao način da smanji narkomaniju kod tinejdžera za 40 ODSTO, može li Srbija da prepiše MODEL?

Tinejdžeri su zatvaranje kladionica dočekali spremni, jer su uz pomoć ličnih karata svojih roditelja brzo otvorili onlajn naloge.

Dr Bošković Đukić
Tinejdžeri su brzo napravili onlajn naloge  uz pomoć ličnih karata roditelja.

- Nijedna društvena kriza nije ukinula problem zavisnosti, već ga je samo učinila teže vidljivim, pa posle izlaska iz izolacije treba osmisliti mere zaštite, u koje obavezno spada ograničavanje broja kladionica i drugih vidova kockanja - kaže Danica Bošković Đukić, porodični psihoterapeut iz Klinike za bolesti zavisnosti u Institutu za mentalno zdravlje.

Pročitajte još: Ne kontrolišete šta dete radi na internetu? Posle ovog teksta ćete početi

Uvođenje mera zatvaranja kockarnica i kladionica sigurno je doprinelo manjem kockanju. Međutim, nedostaje opšta analiza o ponašanju zavisnika od kocke, klađenja, pokera, igranja na slot mašinama i elektronskom ruletu, popunjavanja tiketa i drugih igara na sreću.

Besni roditelji
U kladionice redovno "upadaju" besni roditelji čiji su tinejdžeri izgubili novac na klađenju. To su sume od 200 do 1.000 evra, a roditelji, umesto da reše problem sa detetom, prete advokatima da će tužiti kladionicu što je pustila maloletnog momka.

- Onlajn klađenje je u vreme izolacije sigurno bilo dostupnije i primamljivije, kao surogat za one kojima su kockanje i klađenje deo svakodnevice - kaže dr Bođković Đukić.

Ne postoji analiza o ponašanju zavisnika.

Jedan učesnik je rekao da mu je u početku bilo neobično, “ali kad nemaš drugi izbor, daj šta daš. Možda sam napetiji, razdražljiviji, mogu kad hoću da igram, pokušavam da se ograničim, ali...” NJegova priča najbolje odslikava psihološko stanje zavisnika.

Pročitajte još: Štiteći decu od kućnih poslova pravite grešku: Istraživanje traje 75 godina i sasvim je jasno

Kako funkcioniše virtuelni svet kocke?

- Veliki broj sajtova nudi besplatno kockanje, kako bi pobudili interesovanje da kasnije mogu da se kockaju i za novac i to je naročito rizično za mlade - ističe dr Bošković Đukić.

Uz kocku idu poroci Foto: Depozitfoto

Takva osoba sve više vremena provodi kockajući se, uz očekivanje dobitka, a sve češće gubi. Kroz određeni period već razvija obrazac ponašanja, koji se ogleda u kockanju bez obzira na težinu i štetnost posledica.

Onlajn kocka traje duže od odlasaka u kladionicu.

I naravno, takva osoba je uvek spremna da negira ili umanjuje očigledne posledice. Na nesreću, onlajn kockanje nije ni zabranjeno niti dozvoljeno. A mogla bi, makar, da se ograniči uplata, trajanje, pa čak i da se zabrane virtuelne igre za vreme epidemije. Neki podaci već upozoravaju da je porastao broj korisnika virtuelnih oblika kockanja.

Pročitajte još:  U ovom gradiću čim padne kiša svi BEŽE iz polja, jer tamo kamenje RASTE!

- Sada će mnogi morati da suprotstave obaveze i odgovornost naspram dokolice i zabave i ovaj period će svakako iznedriti novi problem, a moguće i nove pacijente u našim institucijama koje leče zavisnost - zaključuje dr Bošković Đukić.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.