Oglas
· · Komentari: 0

Kako da vodite OSETLJIVE RAZGOVORE SA TINEJDŽERIMA: O nedozvoljenim supstancama i alkoholu

Deca dolaze u iskušenje da eksperimentišu sa supstancama još u osnovnoj školi, često pod uticajem vršnjaka, a vi želite da sačuvate svoje dete

1686651267_razgovor-sa-tinejdzerom.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Među današnjim tinejdžerima, droga i alkohol imaju široku upotrebu, a starosna granica je sve niža, što izaziva sve veću zabrinutost. 

Vaše dete ne možete odvojiti od škole i društva, ali ga možete uputiti kako i od čega samo sebe da čuva – a za to je potrebno da vodite smislene razgovore. Ako se opremite pravim alatima, možete pomoći svom detetu da se samouvereno kreće izazovnim vodama i vodi zdrav i ispunjen život.

Kako da razgovarate o drogama i alkoholu sa tinejdžerom?

Odredite vreme za razgovor

Efikasna komunikacija je ključna kada su droga i alkohol tema razgovora sa vašim tinejdžerom. Izbegavajte da pokrećete razgovor kada je dete zaokupljeno drugim stvarima koje ga zanimaju – ako ga „spopadnete“ sa nekom teškom temom dok igra igrice, ili nešto gleda, pokazaće otpor, bićete mu zamorni i dosadni i svakako nećete dopreti do njega. Zato odredite vreme kada možete bez ometanja voditi smislen razgovor. I imajte na umu da smislen razgovor nije ispitivanje i izražavanje sumnje, nego izražavanje radoznalosti o tome koliko je vaše dete upućeno i da li se droga i alkohol upotrebljavaju u njegovom društvu i šta ono misli o tome. Ako ste i ranije otvoreno razgovarali o svemu i stvorili atmosferu u kojoj nema tabu tema i o svemu može da se priča bez osuđivanja i bez ikakve drame, droga i alkohol su samo još jedna od mnogih teških životnih tema, o kojima vaša deca imaju ili stiču saznanja i u čemu će ceniti vaše mišljenje. Ali ako atmosfera obostranog poverenja ne postoji, morate biti vrlo oprezni i pronaći način da priđete detetu i uspostavite komunikaciju sa njim.

Droga i alkohol kao tema za mlađe

Ne čekajte da vaši tinejdžeri napune 15 ili 16 godina da biste sa njima razgovarali o iskušenjima – u tom uzrastu, oni već treba da budu informisani, zato razgovarajte sa njima o svim teškim temama dok su mlađi. Zapravo, ne postoji tema o kojoj ne možete razgovarati čak i sa vrlo malim detetom – uvek postoji način da osetljive i teške teme tretirate normalno i da date osnovne informacije na način prilagođen uzrastu, onako kako dete može da razume. Takve razgovore obično deca sama pokreću – nešto čuju, vide, primete uznemirenost odraslih i postavljaju pitanja. To su prilike koje ne treba da propustite, jer na taj način normalizujete razgovore o bilo čemu, a dete stiče naviku da vam se obraća i traži razjašnjenje svega što ne razume, ili što ga zanima.

Droga i alkohol su u „rangu težine“ zajedno sa seksom, razvodom, bolestima, smrću – to su sve teške teme koje nipošto ne treba da izbegavate, već treba da ikoristite svaku priliku da o njima razgovarate na miran način, bez moralisanja i zastrašivanja. Koliko će zdrav stav deca izgraditi prema ovim pitanjima, u najvećem zavisi od vašeg stava, odsustva predrasuda i spremnosti da odrastate sa svojom decom, da slušate i pratite. Droga i alkohol (a i seks) postaju zanimljivi već u starijim razredima osnovne škole i deca u taj period treba da uđu informisana, otvorenog uma, ali bez nezdravog interesovanja.

Droga i alkohol – informativni razgovori

Ako počnete da optužujete svoje tinejdžere da piju ili se drogiraju, nećete uspeti ništa da podelite sa njima – pred sumnjom ili optužbama, zatvoriće se i naljutiti. Vodite jednostavan informativni razgovor o ovoj temi, bez optuživanja, zahtevanja ili pretnji. Pitajte ih šta znaju o tome, da li su droga i alkohol bili tema nekih predavanja u školi – ako jesu, pokažite interesovanje o tome šta su zapamtili, šta im je skrenulo pažnju i šta su zaključili. Ako nisu, pitajte ih da li znaju zašto su droga i alkohol štetni i obavestite ih o opasnostima. Ohrabrite ih da iznose mišljenje i postavljaju pitanja.

Budite otvoreni i iskreni

To je teško, jer su deca bistra i neposredna i postaviće vam baš ona pitanja na koja ne želite da odgovorite – kao što je pitanje o vašim iskustvima sa drogom i alkoholom. Nema dobrog saveta u ovom smislu, osim potpune iskrenosti – budite svesni da ne možete detetu zabraniti čak ni ono što je opasno za njega, jer zabranjene stvari izazivaju znatiželju i njihovo razotkrivanje daje osećaj avanture. Takođe, ne možete ga sprečiti da stekne iskustva koja ste i sami imali, pa zato iznesite svoja iskustva – i dobra i loša i napravite razliku između eksperimenta i padanja u zavisnost. Iskoristite primere zavisnika koje poznajete (sigurno bar jedan imate u svojoj porodici) i iznesite svoj način razmišljanja – onaj koji je vama pomogao da ostanete trezveni i ne podlegnete, iako ste eksperimentisali.

Ako niste imali iskustva sa drogama, jer ste se uvek plašili da vas to ne odgura na put bez povratka i izbegavali ste alkohol, jer niste hteli da prođete kao neko koga poznajete, a ko nije ostao umeren i distanciran, pričajte o tome. Ukoliko ste iskreni u teškom razgovoru čak i kad je vrlo izazovan, dete će biti sklonije da uzvrati iskrenost.

Zadržite smirenost

U otvorenom razgovoru možete saznati stvari koje će vas uznemiriti – da je vaše dete već imalo neka iskustva, koja do sada nije podelilo sa vama. Savet psihologa je da ostanete smireni, ako mislite da održite otvorenu liniju komunikacije i poverenja. Ako pokažete ljutnju, izgubićete pristup, a najvažnije je da imate uvid u ponašanje vašeg detata, da ne bude isključeni, da vas ne laže i ne krije od vas informacije koje vam se ne sviđaju. Droga i alkohol su opasni i jasno je da vas saznanje da se vaše dete igralo vatrom može prepasti i izbezumiti, ali pokušajte da ne poludite, za njegovo dobro. Dajte sve od sebe da obuzdate osećanja i zadržite fokus na tome da vam je drago što je vaše dete bilo iskreno – to je jedino važno.

Pitanje samopoštovanja

Mnogi tinejdžeri samo rade isto što i njihovi vršnjaci – piju, ili uzimaju drogu, jer je to „odraslo“ i hrabro ponašanje, koje se u njihovom društvu visoko vrednuje. Ali, droga i alkohol su dobri potiskivači i deca mogu zaključiti da im njihovo konzumiranje pomaže da se nose sa anksioznošću i smanjuje emotivni bol. Samopoštovanje tinejdžera je krhko i potrebno je da ga negujete i osnažujete – afirmišite svoje dete, dajte mu komplimente, pokažite mu da ste ponosni na njega, bez obzira na to šta se dešava. Tinejdžeri žele bezuslovnu ljubav i odobravanje svojih roditelja, čak i kada misle da to možda i ne zaslužuju.

Realnost i posledice

Realnost je da će mnogi tinejdžeri (verovatno i vaše dete) u nekom trenutku probati neku vrstu droge, a verovatno će se mnogo pre toga susresti sa alkoholom i iskusiti pijanstvo. Kao roditelj, vaše je da postavite granice i odredite pravila i posledice, koje će dete morati da snosi, ako ne poštuje pravila. Budite dosledni, jer tinejdžeri koji prođu bez posledica za svoje nedozvoljeno ponašanja, mogu nastaviti da ga praktikuju, jer vide da im „prolazi“. I upamtite da ste vi detetu uzor u svemu – praktikujte umerenost, zdrav način života, zdravo rezonovanje, iskrenost i podršku u svakom trenutku, pa će vas vaš tinejdžer poštovati i voleti, ne samo zato što ste roditelj, nego i zbog vaših vrednosti i stava.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas