· · Komentari: 0
OPREZ

PAŽLJIVO! Namirnice koje mala deca nikako ne bi smela da jedu!

Roditelji često imaju nedoumice koju hranu smeju da daju deci.

1605788764_Depositphotos_192074964_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Ishrana deteta, naročito tokom prve godine, jako je važna i od nje zavisi dalji razvoj i rast deteta.

Slatkiši

Većina nas voli slatkiše i u njima uživa, ali kada su u pitanju deca, onda moramo da obratimo pažnju. Ako sasvim maloj deci često dajete slatkiš to može dovesti do raznih zdravstvenih problema poput gojaznosti i dijabetesa. Pored ovoga, često će se javljati problemi sa zdravljem zuba, čim oni budu izbili kroz desni.

Međutim, ovo ne znači da deci skroz treba da ukinete slatkiše iz ishrane, samo je potrebno da regulišete unos. 

Pročitajte još: Šta o svetu TINEJDžER mora da zna: Roditelji obratite pažnju

Naučite dete umerenom konzumiranju slatkiša

Orašasti plodovi

Za malu decu ovo nije dobar izbor iz razloga što sasvim mala deca nisu još spremna da zvaću čvrstu hranu. Zbog toga orasi često mogu da izazovu povraćanje. Drugi razlog za zabrinutost je velika alergenost orašastih plodova.

Orašasti plodovi imaju svojstvo da sami izazivaju reakciju

Med

Med se ne smije davati deci prije navršenih godinu dana života jer postoji određen rizik od trovanja bakterijom botulizma.

Pročitajte još: Kako ublažiti GRČEVE kod TRUDNICA? Primenite ove jednostavne savete!

Slatka gazirana pića

Foto: Depozit

Svi znamo da su slatka gazirana pića prepuna šećera, kofeina i raznih drugih aditiva koji nisu dobri za ljudski organizam. Takođe, ono što je dokazano je to da su ljubitelji ovih sokova često gojazni, pate od bubrežnih bolesti i dijabetesa, kao i od čestog kvarenja zuba.

Pročitajte još: Razvod nije lak: Najčešće GREŠKE roditelja nakon razvoda

Brza hrana

Što se kasnije upoznavanje sa brzom hranom dogodi, to je bolje - jer je to u svakom smislu nepoželjna hrana, čak i za odraslu osobu. Glavne opasnosti brze hrane su brzi ugljeni hidrati, ogroman broj kalorija i trans-masti, soli i konzervansa. Takođe, vitamini i koristni mikroelementi su onošto u brzoj hrani nećete naći.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.