Oglas
· · Komentari: 0
ULIČNA RAZGLEDNICA

Da li ste videli drvorede okrečene u belo kojih ima širom VOJVODINE? Razlog farbanja će vas ŠOKIRATI

Ova slika može se videti i u gradovima i u selima

1657830820_drvored.png
Foto: InstagramScreenShot/sladja_stanisic
Oglas

Ako volite boravak u prirodi, obilazite Vojvodinu ili sela po Srbiji ili jednostavno krstarite fotografijama na internetu, sigurno ste primetili da sadnice drveća imaju neki zanimljiv izgleda, odnosno da su pojedina ofarbana u belo.

Pročitajte još: Životinje NISU ZABAVA: Zašto nikada ne bi trebalo da plivate sa DELFINIMA ili da posećujete tematske parkove i akvarijume

Zašto su drveća ofarbana u belo?

Moguće je da ste ranije viđali drveće obojeno različitim bojama, a obično sva znače vrlo specifičnu stvar. Narandžasta tačka obično znači da će drvo biti posečeno. Ponekad su drveća obojena ljubičastom bojom kako bi se označila teritorija i upozorili prestupnici. 

Pročitajte još: Zašto su BUNDEVE dobre za PSE: Zdravstvene prednosti zbog kojih obavezno treba uključiti bundevu u ishranu ljubimca

Donja debla drveća često mogu biti ofarbana u belo kako bi se sprečilo ono što je poznato kao opekotine od sunca. Ovaj proces se dešava zimi kada postoje ekstremne fluktuacije u temperaturama koje uzrokuju cepanje kore. Prelazak od hladnih zimskih noći do blistavih sunčanih dana može doneti mnogo štete stablima drveća. Svetla boja boje sprečava pregrevanje drveta i time sprečava buduće cepanje i pukotine. Obično ćete ovu vrstu boje naći na tankim, stambenim stablima ili na drveću u voćnjacima.

Kako ofarbati drvo u belo?

Najvažnija stvar koju treba zapamtiti je da boja koja se koristi treba da bude lateks boja na bazi vode. Takođe ćete želeti da se uverite da je boja pravilno razređena: jedan kilogram boje na jedan litar vode. Takođe možete koristiti jednake delove vode, lateks boje i mešavine za spojeve kako biste sprečili da dosadni insekti oštete drvo.

Pročitajte još: Prednosti odrastanja uz psa: Uče o odgovornosti i emocionalnoj inteligenciji

Kada dođe vreme za farbanje drveta, poželećete da koristite četkicu. Možete poprskati boju; međutim, možda se neće tako dobro zalepiti za koru i obaviti posao koji tražite. Ako se uradi pravilno, ovaj proces treba da se izvodi samo jednom godišnje.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas