Oglas
· · Komentari: 0
CVETNA BAŠTA

Cvet koji će krasiti vašu baštu od februara do maja: Evo kako da gajite KUKUREK

Neka vaša bašta procveta i pod slojem snega

1611140353_Depositphotos_8876520_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Kukurek je izuzetno otporan cvet, koji se najbolje snalazi u delimičnoj senci, bogatom vlažnom, ali dobro dreniranom zemljištu.

Jednom posađen kukurek, godinama ostaje u bašti i svako proleće promoli svoje vesele glavice ispod snega.

Pročitajte još: Zimi cveta čak 13 vrsta CVEĆA, zašto ne gajite neki od njih?

Saveti za sadnju kukureka:

Otrovan, ali prelep
Kukurek (Helleborus odorus) šumska je zeljasta, uspravna, višegodišnja biljka iz istoimenog roda i porodice ljutića.Naziv ove biljke potiče od reči hella-otrovan, smrtonosan i odorus-mirisan.

Kukurek se mahom sadi u visećim lejama kako biste mogli uživati u njihovim veselim glavicama oborenim na dole.

Kada presađujete kukurek, pazite da sadnicu ne posadite preduboko u zemlju. Kada izvadite biljku sa korenom iz saksija za rasad, otresite višak zemlje i slobodno ogolite koren da prodiše.

Pročitajte još: Simbol su sreće i prosperiteta: 6 biljaka koje treba da ima svaki dom

Kukurek posadite tako da koren bude blago zatrpan, nikako preduboko, jer to može omesti proces cvetanja.

Sadite ih u kombinaciji sa tulipanima, narcisima i zumbulima jer ćete samo tako dobiti magičnu baštu punu cveća u sred zime.
Foto: Depozit

Ako imate kukurek nekoliko godina posađen u bašti, dobro bi bilo da krajem zime isečete stare listove, pre nego što niknu novi, zajedno sa cvetovima.

Pročitajte još: Ako nema snega, da li će biti VISIBABE? I kako ih presaditi u vrt?

Kukurek voli mnogo vode, pa ga obilno zalivajte tokom jeseni i proleća (zimi će se sneg postarati za to), a tokom leta zaboravite na ovu biljku u svom dvorištu jer će kukurek tokom leta da spava.

Kukurek je toksičan za kućne ljubmce i ljude, pa ih držite samo u dvorištu i podalje od kućnih ljubimaca.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas