· · Komentari: 0
POVRTARSTVO

Na balkonu od pet kvadrata može da se dobije 10 kilograma POVRĆA

Uz minimalno ulaganje i redovno zalivanje dobija se 50 glavica crnog luka, 100 paradajza, 1,5 kilograma graška. I najmanji balkon od pet kvadrata može da se pretvpri u povrtnjak.

1616675503_balkon.PNG

 Do sada ste gajili cveće, a sada je vreme da gajite povrće! Na balkonu od pet kvadrata može da se dobije: 16 salata, 50 glavica crnog luka, 100 paradajza, 1,5 kilograma graška i 2,5 kilograma krastavca!

Pročitaje još: Zbog nove tehnologije koja osvaja svet farmeri u Srbiji ostavljaju motike

Svo to povrće biće organski uzgajano, a sledeće godine uz malo iskustva i bolje organizovan prostor, može da se dobije i spanać, blitvu i šargarepu! Slavica Stuparušić već godinama drži besplatne radionice "Botanika duše" sa Volonterskim centrom opštine Zvezdara i uči žene kako da na svakom raspoloživom prostoru uzgajaju povrće i uštede.

Seme se ovako sadi Foto: Piksabu

- Bez obzira koliko je mali prostor svuda može da se napravi bašta - kaže Slavica.

Jedino ulaganje je kvalitetna zemlja.

Jedino ulaganje treba da bude dobra zemlja koja će se sipati u kante, stare šerpe, plastične flaše i gajbe obložene najlonom. U jesen se planira bašta za proleće, a seje se u rano proleće. U kasno proleće može da se kupi rasad.

Baštu treba je postaviti vertikalno, stepenasto da svaka biljka ima sunca. Vremenom prirpemiti vreže za grašak i krastavac. Slavica je ubeđena da je balkon sa povrćem dekorativniji od cvetnog, a ovakva baštica je lep primer deci kako se svojim rukama dolazi do hrane.

Pripremite mreže i vreže Foto: Piksabu
Balkon sa povrćem je dekorativniji od cvetnog.

- Sok od kafe koju smo popili, koru od banane i ljusku od jajeta koje smo pojeli ubacimo u blender i sameljemo i to je jedino đubrivo za naše povrće na balkonu - savetuje Slavica.

Zapamtite: povrće koje se jede ne sme da se tretira hemijskim preparatima kao cveće.
Seme se ubira u jesen, stavlja u papirnate kesice i čuva u senci. Biljke se, dakle, seju u martu, a beru do zime. U zavisnosti od balkona treba birati i seme. Recimo, začinske biljke, salata, blitva i spanać su odlični za balkon u snci, a kome "prži" suce čitavo leto obavezno treba da poseje krastavac i pasulj.
- Biljke vole društvo i što je veći izbor povrća bolje rastu - ističe Slavica.

Planirajte vrt kaskadno, začinsko bilje poređajte između povrća, a kadificu u istu saksiju sa povrćem, jer čisti zemlju.

Planirajte vrt kaskadno, Začinsko aromatično poređajte blizu, a između povrća, u istoj saksiji posadite kadifu, jer čisti zemlju. Pored pasulja posadite čubar, pa će salata imati lepu aromu, a pasulj će čuvati od štetočina. Obavezno dodajte neven i dragoljub, jer čuvaju povrće od lisnih vaši i paukova.

Pročitaje još: Imate ružan zid u dvorištu? Posadite ovu biljku i dobićete rajski pogled

Slavica ističe da je od povrtnog balkona bolja samo bašta napravljena na praznoj parceli između zgrada. Za tako nešto treba tražiti dozvolu od opštine (i lako se dobija) i organizovati nekoliko komšija.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.