Oglas
· · Komentari: 0
bilje

Nega sobnog bilja tokom zime: Pet praktičnih saveta

Nega se u zimskom priodu znatno razlikuje od nege u toplijim mesecima, a iskusni cvećari otkrivaju kako da cveće "preživi" zimske uslove

1608735275_Depositphotos_33907611_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Zimi vazduh useled grejanja postaje suv, a tokom dana ima i manje svetlosti. Sve to utiče na biljke, pa im je neophodna adekvatna nega. Evo kojih se pravila cvećari strogo drže i kako neguju biljke tokom hladnijih meseci:

Temperatura

Cveću neće prijati ni previše hladna mesta, ali ni previše visoke temperature. Nagle promene temperature, takođe neće povoljno uticati na cveće. Nikako ih ne držite na mestima gde se pravi promaja ili blizu radijatora. Idealna temepratura je ona između  15°C i 20°C.

Pročitajte još: Ovo su jedne od najsmrtonosnijih biljaka na planeti: A jednu čuvaju i porodice u Srbiji (FOTO)

Zalivanje
Sobne biljke bolje podnosi suvu zemlju, nego natapanje vodom. Tokom zimskog perioda nema potrebe da se zaliva svakodnevno. Treba sipati vode, tek toliko da zemlja ne bude potpuno suva. S druge strane, one biljke koje cvetaju zimi trebalo bi zalivati na svaka dva do tri dana.

Foto: Deposit

Saksijskim biljkama, u ovom periodu, obavezno skidajte suve listove kako bi biljka mogla da se razvija. U ovom periodu nije im potrebna ni prihrana. Ovo pravilo važi za sve biljke, osim za ciklame, azaleje i božićni kaktus.

Osvetljenje

Zimi treba voditi računa o potrebama biljaka za prirodnom svetlošću jer im to u zatvorenom prostoru najviše i nedostaje. Držite ih što bliže prozorima.

Vlažnost vazduha

Zbog grejanja, vazuh postaje suv, a to ne pogoduje cveću. Koristite osveživače vazduha, a možete prskati ujutu i uveče biljke vodom.

Pročitajte još: Jedan od najlepših cvetova krije neverovatnu SIMBOLIKU

Presađivanje

Biljke su sada u fazi mirovanja, te se ne preporučuje presađivanja. Međutim, ako baš neku biljku želite da presadite u drugu saksiju, obavezno nabavite novu zemlju, ali i saksiju veću od prethodne.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas