Oglas
· · Komentari: 0
NEGA CVEĆA

SAVETI ZA OREZIVANJE DIFENBAHIJE: Krenuće da lista "kao luda", a imaćete i još jednu korist od toga

Biljke difenbahije su poznate kao sjajne kućne biljke koje vam omogućavaju puno slobode. Nisu posebno zahtevne, pa su odličan izbor za baštovane početnike. Ove biljke izgledaju tako dobro u vašem domu, tako da nije iznenađujuće što je difenbahija među najpopularnijim kućnim biljkama širom sveta

1648815040_pjimage---2022-04-01T140509.167.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Dobro je znati da čak i biljke koje se malo održavaju, kao što je to slučaj sa dragom difenbahijom, mogu imati koristi od orezivanja. To treba raditi s vremena na vreme kako biste poboljšali izgled vaše biljke. Takođe, dobar razlog za rezidbu može biti razmnožavanje: ako želite da razmnožite svoje biljke, to je najbolje uraditi u vreme rezidbe. U stvari, možete učiniti oboje u isto vreme.

Na taj način ćete dobiti nove biljke i poboljšate zdravlje i izgled vaše stare biljke. To je pobednička situacija koja će vam doneti više ovih prekrasnih biljaka.

Kada se orezuje difenbahija?

Ako se pitate koje je najbolje vreme za orezivanje, ne postoji nijedan dobar trenutak za to. Uopšteno govoreći, ove biljke treba orezati kada su odbacile dovoljno lišća da otkriju stabljike. Drugim rečima, morate da posmatrate svoju biljku i vidite kada je pravo vreme za orezivanje.

Pročitajte još: Ove biljke izgledaju tako dobro u vašem domu, tako da nije iznenađujuće što je difenbahija među najpopularnijim kućnim biljkama širom sveta

Imajte na umu da biljke difenbahije mogu dostići visinu od oko 1,5 metara u zatvorenom prostoru. Kada su ovako velike, obično će odbaciti malo lišća. NJihovi veliki, raznobojni listovi jednostavno požute i padaju sa dna stabljika. Ovo će ostaviti deblo potpuno otkriveno. Kada se to dogodi, znaćete da je pravo vreme za orezivanje vaše biljke.

Kako se pravilno orezuje?

Nije teško orezati difenbahiju, ali morate pripremiti neke osnovne alate i materijale i slediti nekoliko jednostavnih koraka.

Materijali koji će vam trebati:

  • rukavice
  • oštar nož

Važno je da nosite baštenske rukavice kada radite sa difenbahijom. Zapamtite, jer kada je sečete, biljka proizvodi supstancu koja može izazvati svrab i druge probleme u ustima i grluMože da vas "učini glupim", otuda i naziv tupac. Ovo je efekat koji može trajati nedelju ili čak dve. Da biste izbegli ovu situaciju, od vitalnog je značaja da nosite rukavice kad god radite sa difenbahijom.

Foto: Printskrin/Jutjub

Drugi problem je dodirivanje očiju: može biti veoma bolno i može dovesti do osipa. Iz tog razloga, vodite računa da izbegavate dodirivanje lica, kože, usana i očiju kada radite sa biljkom.

Evo koraka koje treba da preduzmete kada obrezujete difenbahiju:

  • Isecite štapove. Koristeći oštar, čist nož, isecite jedan ili više štapova. Uverite se da to radite pod uglom od oko 45 stepeni. Nikada ne uklanjajte više od jedne trećine lišća biljke jer to može naštetiti vašoj biljci. Najbolje je seći oko 15 cm iznad zemlje. Pobrinite se da isečete oko malo iznad čvora. Lako ćete moći da identifikujete čvor: izgleda kao mala oteklina u blizini braon prstena na stabljici gde je bio pričvršćen list. Ovde se razvija novi rast.
  • Propagirajte svoju biljku. Ako želite da razmnožite svoju biljku, sada je najbolje vreme da to uradite (pogledajte dole).
  • Zalijte svoju biljku. Kada isečete štapove, dobro zalijte biljku. To će mu pomoći da se oporavi od rezidbe. Međutim, pazite da vaša biljka ne bude previše vlažna. Imajte na umu da su biljke difenbahije sklone truljenju ako su u previše vlažnom okruženju.

Razmnožavanje 

Razmnožavanje je najbolje vršiti u vreme rezidbe. Nakon što ste obrezali štapove sa vaše biljke, možete ih koristiti za formiranje reznica za razmnožavanje. Evo kako da to uradite u nekoliko jednostavnih koraka:

  • Isecite štap da biste formirali reznice. Uzmite štap koju ste orezali sa glavne biljke. Obavezno ga isecite na segmente od 5 cm. Svaki segment mora da ima čvor malo dalje od donje ivice. Ovo je od vitalnog značaja za uspeh u razmnožavanju, tako da ne zaboravite na čvorove!
  • Uklonite listove. Obavezno uklonite sve osim nekoliko gornjih listova sa lisnatog vrha trske. Odbacite listove. Takođe je dobro prepoloviti preostale listove kako ne bi oduzimali mnogo energije i vlage ostatku reznice. Kada sečete listove, obavezno obrežite kraj čvora.
  • Posadite reznice. Posadite svoje reznice sa čvorovima nadole. Za ovo je najbolje koristiti mešavinu za saksije bez zemlje.
  • Vodite računa o reznicama dok rastu. Vodite računa da reznice budu ravnomerno vlažne, ali nikada previše. Idealna temperatura za reznice je 23 C. Trebalo bi da daju korenje za oko 8 nedelja.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas