· · Komentari: 0
CVEĆE

STRELICIJA ili "RAJSKA PTICA": Jedan od najlepših cvetova na svetu

Strelicija svojim egzotičnim izgledom podseća na pticu, zbog čega je i dobila naziv "rajska ptica".

1623495407_bird-of-paradise-5613569_1920.jpg
Foto: Piksabej

Cvetovi strelicije ili "rajske ptice" su jedinstveni i neobični, zbog čega se razlikuje od drugih biljaka.

Zbog svog egzotičnog i drugačijeg izgleda, strelicija je jedno od najprodavanijih vrsta cveća u svetu.

Pročitajte još: Da li i vi na ovoj slici vidite KAMENJE? Ne, ovo je BILJKA! (FOTO)

Cvetna drška je dugačka oko jednog metra, a na njenom vrhu izbijaju cvetovi sa drečavo narandžastim i sjajnim, teget plavim laticama.

Interesantan je podatak da ovi cvetovi traju jako dugo - preko 20 dana - kako na biljci tako i kod odrezanog cveta.

Otvoren cvet liči na pticu raširenih krila, zbog čega je i zazivaju "rajska prica".

Foto: Piksabej

Gajenje i nega

Strelicija se uglavnom sadi u staklenicima, ali se sve češće gaji i kao sobna biljka.

Zbog snažnog korena i horizontalnog rasta cvetne drške, strelicija traži veliku saksiju i često presađivanje, pri čemu treba biti jako pažljiv zbog lako lomljive cvetne drške .

Strelicija prirodno raste u sušnim uslovima i na dobro dreniranom zemljištu, pa zato zalivanje treba da bude umereno, tek kada se zemlja prosuši, jer višak vode može da uzrokuje truljenje korena.

Zimi, za vreme mirovanja, streliciju treba zalivati minimalno.

Pročitajte još: NAJOTPORNIJA BILJKA: Zasadite LJUBIČASTU LOZICU, i ne brinite oko održavanja!

Najviše cveta leti, kada ima dovoljno svetlosti i toplote. Za to vreme donese obično desetak cvetova po biljci, ali kada je koren stariji i dobro razvijen, može da ima i 30 cvetova.

Foto: Piksabej

Strelicija je vrlo otporna biljka i retko je napadaju štetočine i bolesti, tako da je zaštita minimalna.

Idealna temperatura

Streliciji treba obezbediti minimalnu temperaturu za prezimljavanje, a to je 13-15 ºC.

Optimalna temperatura za rast i razvoj je 20-25 ºC.

Pročitajte još: UKRASNA LJUBIČASTA DETELINA: Nezahtevna biljka koja donosi sreću i lepotu

Traži puno svetlosti, ali treba je saštititi od direktnog sunca, da ne bi došlo do opekotina na cvetu. Zbog toga je najpogodnije mesto na kojem nema jakog popodnevnog sunca.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.