Oglas
· · Komentari: 0
STIL

Pet stvari koje niste znali o Koko Šanel (FOTO)

Gabrijela Koko Šanel jedno je rekla: "Moda je prolazna, ali je stil večan"

1605104087_koko.jpg
Foto: YouTube printscreen /RebecaRazorzx
Oglas

Sledeće nedelje navršava se 133. godine od rođenja slavne dizajnerke. U čast njenog rođendana, otkriveno je pet stvari koje do sada niste znali o ženi posebnog stila.

Pročitajte još: Ovaj mali, ali skupi modni detalj Kejt je nasledila od kraljice, a skrenuo je pažnju javnosti (FOTO)

Počela je sa započela je karijeru kao modstkinja, stvarajući jednostavne šešire. Kreacije nikada nije crtala, već ih je na licu mesta stvarala na svojim modelima, a sve dizajne je čuvala u glavi.

 Žene koje sam videla na jednoj trci nosile su ogromne šešire na glavama sa konstrukcijama perja i improvizovanog voća. Zgrozilo me, jer šeširi nisu lepo stajali na glavi 

1910. godine, otvorila je prvu svoju radnju u ulici 21 Rue Cambon u Parizu pod nazivom "Chanel Modes" i počela je da prodaje šešire, po kojima je ubrzo postala poznata, a i sama ih gotovo nikada nije skidala s glave.


ŠANEL BR.5

Bio je i još uvek je jedan od najprodavanijih parfema, svakih 30 sekundi proda se po jedan parfem. Dobio je ime po samoj dizajnerki i po njenom najdražem broju 5. Koko Šanel je prva dizajnerka ikad po kojoj je nazvan parfem. Simbolika broja 5 se prepoznaje i u činjenici da je Koko kad je birala mirise za parfem izabrala onaj koji je bio peti po redu. Broj pet bio joj je najdraži broj, svojevrsno praznoverje. Kultni parfem Chanel 5 predstavljen je javnosti 5. maja 1921. godine, kao peti uzorak u nizu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

N°5. Be a part of what's to come. Discover the new film. Link in bio. #N5 #CHANELFragrance

A post shared by CHANEL (@chanelofficial) on

PRAVI I LAŽNI BISERI

Mađu poznatima izrekama Koko Šanel je i ona: - Žena treba konopce, konopce od bisera. Ipak, sama je dizajnerka često je nosila kombinaciju lažnih i pravih bisera. Zapravo vreme modnog nakita počelo je upravo sa Šanel kada su sredinom 1920-tih izbacili prvu kolekciju nakita sačinjenu od lanaca, perlica i stakla, a Harper’s Bazaar je označio kao jednu od najrevolucionarnije dizajniranih ikada. 

 

Modni nakit nije stvoren za to da ženi da auru bogatstva, već da se žena oseća lepom

PRVA TORRBA

Kad je Koko dizajnirala svoju prvu torbu, 1929. godine, izazvala je manji skandal jer je imala remen kako bi se mogla staviti na rame što se u to vreme smatralo neprihvatljivim. Rekla je kako je remen dodala jer pismo torbica lako može da se zaboravi. Šanel je kasnije redizajnirala svoju legendarnu prošivenu torbu s lancem i javnosti je predstavila u februaru 1955. godine, a nazvala  je Šanel 2.55.

NIJE JOJ SMETALO ŠTO JE KOPIRAJU

Kada je Koko Šanel shvatila da je drugi kopiraju, ne samo da joj je to bilo uredu, već im je dala i podršku. Kreatorka je naišla na kopije koje su izrađene od puno jeftinije tkanine i prodavane su po dosta nižim cenama,u S. Kleinu, nekadašnjoj robnoj kući u NJujorku. Umesto da pobjesni, odlučila je profitira na prednostima koje su joj dali kao besplatnu reklame i promociju. Nakon što se vratila kući u London organizovala je privatnu modnu prezentaciju i na pozivnicama naznačila da gosti ne samo da mogu povesti svoje krojače i krojačice već mogu da zapisuju beleške i da crtaju skice.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas