Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КЕТО ДИЈЕТА за 21 дан: Идеална за почетнике

Кето дијета се сматра веома здравом и веома корисном дијетом јер подразумева избацивање слаткиша и белог брашна из исхране

1701693737_shutterstock_1906529038.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Кето дијета је поред Медитеранске дијете веома цењена код лекара, пре свега што ова дијета саветује избацивање шећера и угљених хидрата из јеловника.

У суштини треба да једете 3 оброка, без прескакања, и да та три оброка садрже месо и поврће. Наједите се добро и сигурно нећете осећати глад, а килограми ће нестајати.

Кето дијета пуни организам мастима и протеинима, који нам помажу да се осећамо одморније, а тиме и мање једемо.

У кетогеној дијети дозвољени су месо, риба, морски плодови, јаја, поврће и воће које није пуно скроба, орашасти плодови, сир, масти...

Очекивани губитак килаже је од пола килограма до килограм недељно, што је здрав темпо мршављења.

Првих 7 дана - ЈЕЛОВНИК

У јеловнику који следи налази се мање од 50 г угљених хидрата по дану. Количине се могу модификовати према индивидуалним нутритивним потребама:

Понедељак

  • Доручак: јаја на око печена на маслацу и кувано поврће
  • Ручак: пљескавица пуњена сиром, печурке и авокадо, зелена салата
  • Вечера: свињски медаљони и боранија на кокосовом уљу

Уторак

  • Доручак: омлет с печуркама
  • Ручак: салата од туњевине с парадајзом, целером и зеленом салатом
  • Вечера: печена пилетина с броколијем запеченом у павлаци

Среда

  • Доручак: паприке пуњене јајима и свежим сиром
  • Ручак: салата од јаја, шпаргла, ћуретине, авокада и сира и маслиновог уља
  • Вечера: гриловани лосос са спанаћем у кокосовом уљу

Четвртак

  • Доручак: пуномасни јогурт с мало бобичастог воћа
  • Ручак: телећи одрезак с карфиолом, сиром, зачинима, авокадом и салсом
  • Вечера: свињски одрезак с броколијем и сиром

Петак

  • Доручак: јаја печена у авокаду
  • Ручак: зелена салата с пилетином и маслиновим уљем
  • Вечера: ћуреће месо са салатом

Субота

  • Доручак: тортиља од карфиола са сиром и авокадом
  • Ручак: лосос с пестом и зеленом салатом
  • Вечера: ћуфте с тестенином од тиквица и пармезаном

Недеља

  • Доручак: чиа пудинг с кокосовим млеком, кокосом и орасима
  • Ручак: салата од бакалара с куваним јајетом, зеленом салатом, авокадом и сиром
  • Вечера: пилетина са поврћем.

Других 7 дана - јеловник

1 дан:

  • Доручак: зезела салата и два кувана јаја
  • Ужина: шака бадема
  • Ручак: Парадајз чорба, печене паприке и комад јунетине
  • Вечера: Салата од цвекле, шаргарепе и јабуке.

2 дан:

  • Доручак: Сардина, лук и зелена салата.
  • Ручак: Куван купус са јунетином.
  • Вечера: Цезар салата.

3 дан:

  • Доручак: Грчки јогурт са млевеним бадемима.
  • Ручак: Грчка салата.
  • Вечера: Парадајз чорба.

4 дан:

  • Доручак: Кето хлеб са грчким јогуртом.
  • Ручак: Пилеће бело месо, гриловано и купус салата.
  • Вечера: Риба и поврће.

5 дан:

  • Доручак: омлет јаја и спана.
  • Ручак: Попај салата.
  • Вечера: Рендан целер са урдом.

6 дан:

  • Доручак: сардина са луком и зеленом салатом.
  • Ручак: Гулаш са пире кромпиром (постепено увођење угљених хидрата)
  • Вечера: Супа од поврћа.

7 дан:

  • Доручак: Кето хлеб и јогурт.
  • Ручак: Кувано поврће и печено свињско месо
  • Вечера: Супа.

Трећих 7 дана- ЈЕЛОВНИК

Понедељак

  • Доручак: 2 кувана јаја, парче фета сира и зелену салату.
  • Ручак: 1 печена пастрмка и кувани броколи.
  • Вечера: Салата од ренданог целера измешаног са урдом.

Уторак:

  • Доручак: Туњевина, зелена салата.
  • Ручак: Печене паприке и комад куване јунетине.
  • Вечера: Салата од рендане цвекле, шаргарепе и јабуке.

Среда:

  • Доручак: Кајгана од јаја и спанаћа.
  • Ручак: Парадајз чорба (лук, целер, шаргарепа, парадајз) и парче сира
  • Вечера: Пилећа салата.

Четвртак:

  • Доручак: Кето хлеб са пљескавицом (хлеб: 3 јаја, мало урде, мало соли, мало прашка за пециво. Умутити и пећи на 180 степени. Испржити пљескавицу па ставити у хлеб).
  • Ручак: Салата од сланинице, мало броколија, сусама и сира.
  • Вечера: Чорбица од поврћа.

Петак:

  • Доручак: Грчка салата.
  • Ручак: Пилеће бело месо и поврће по жељи.
  • Вечера: Печене паприке са маслиновим уљем и урада сиром.

Субота:

  • Доручак: 2 кувана јаја, мало сира и сланине.
  • Ручак: Печени филети рибе и купус салата.
  • Вечера: Цезар салата.

Недеља:

  • Доручак: Омлет са печуркама.
  • Ручак: Гулаш од јунећег меса и печурака, салата по избору.
  • Вечера: Бројсов сок.

                                    Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas