Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ШТА СЕ ДЕШАВА НАШЕМ ТЕЛУ КАДА ИЗБАЦИМО ХЛЕБ ИЗ ИСХРАНЕ? За мање од месец дана почеће да се уочавају невероватне промене

Многи се питају шта се дешава нашем телу када избацимо хлеб из исхране, а одговор би могао да одушеви већину људи.

1711801340_shutterstock_380528278.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Једна од омиљених намирница коју Срби конзумирају јесте хлеб. Готово да не постоји оброк уз који не једемо хлеб, а такође је познато да је управо ова намирница један од фактора који утичу на гојазност.

Умереност је кључ успеха када је скидање килограма у питању, међутим, када пред собом имамо тазе хлеб, тешко му је одолети, те га неретко уносимо у неконтролисаним количинама.

Често можемо чути како многи људи, вођени личним искуством, препоручују избацивање хлеба из исхране, јер се на тај начин наводно убрзава процес губитка килограма, а осим тога, ево шта се све дешава у организму када не једемо хлеб:

1. Губитак килограма узрокован накупљањем воде у организму

Хлеб је је препун угљених хидрата, а њихово нагло избацивање приметиће се на телу у виду губитка килограма. Али, није реч о инстант мршављењу већ о губитку воде која се накупља у телу, пише 24 седам.рс.

Тело складишти угљене хидрате у облику гликогена, млечне киселине која сакупља воду. Сваки грам угљених хидрата задржан у телу, задржава и веже три до четири пута више воде од своје тежине.

2. Мања потреба за храном

Познато је да угљени хидрати узрокују нагли пораст и скок шећера у крви, који потом нагло опада, а то изазвива осећај глади и потребу за храном. Ово је још један од разлога због чега хлеб утиче на килограме, будући да је препун хидрата. То, наравно, не значи да у потпуности треба да избаците хлеб из исхране, већ само да празне калорије и бели хлеб замените оним који је направљен од целих житарица које регулишу и балансирају шећер у крви.

3. Пораст енергије и боља пробава

Бели хлеб, за разлику од црног или интегралног, не садржи влакна која су прекопотребна за нормалан рад црева и пробаве. Таква храна узрокује затвор и проблеме с пробавом. Након што избаците бели хлеб из менија и у свакодневну исхрану уврстите целе житарице, пробава започиње нормалан и олакшан рад. Исто тако, угљени хидрати су храна и гориво за мозак. Ако је оно квалитетно мозак ради нормално, без сметњи, али ако храна за мозак није здрава, тело реагује негативно па се појављује осећај малаксалости и умора.

И дијететичарка Кејси Барнс такође потврђује да је важно уносити угљене хидрате у умереним количинама.

"Укључивањем ових намирница у исхрану унећете довољно влакана, гвожђа, фолата и магнезијума, бићете сити и имаћете довољно енергије. Запамтите да ниједна намирница није сама по себи лоша, важно је само имати баланс и одредити које порције су најбоље за вас", поручује она.

Стилл

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas