Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Унос течности и апетит: Како вода утиче на смањење килограма?

Многи који се воде дијетама које у основи имају да се уносе велике количине воде, говоре да вода, поред тога што заузима простор за храну, помаже у сагоревању калорија и масти. Нажалост, мало је студија које би то потврдиле

1695560801_shutterstock_1390237604.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Једна кратка студија, у којој је учествовало 14 особа, показала је да уношење 500 милилитара воде повец́ава потрошњу енергије док мирујемо за око 24 процента. То се односи и на време пре тренинг

Иако ово можда звучи одлично, овај ефекат је трајао само сат времена. Просечна одрасла особа од 70 килограма користила би само додатних 20 калорија, попут четвртине кекса, на сваких 500 милилитара воде коју попије, преноси Б92.

Још једно истраживање на осморо младих одраслих показало је повец́ање потрошње енергије само када је вода била хладна и из фрижидера. Уследило је скромно повећање сагорелих калорија од четири процента. То може бити зато што тело треба да користи више енергије да би се вода подигла на телесну температуру или зато што је потребно више енергије да тело филтрира повец́ану запремину течности кроз бубреге.

И опет, овај ефекат је примец́ен само око сат времена.

Дакле, иако би то научно могло бити могуц́е, стварно нето повец́ање сагорелих калорија је мало. Рецимо и да попијете додатних 1,5 литара воде дневно, уштедели бисте мање калорија него што има у једном парчету хлеба.

Ово је делимично тачно, узимајући у обзир да, ако је ваш стомак барем делом напуњен водом, мање има места за храну. То потврђују и бројне студије, поготово када су у питању старије особе. Исто тако, људима који су болесни или имају проблема са исхраном, не саветује се да пију воду пре оброка.

Једна студија је показала да су старији људи изгубили два килограма у року од 12 недеља када су пили воду пре јела. С друге стране, млађи учесници (до 35 година) нису изгубили на тежини, без обзира на то да ли су пили воду пре оброка или не. Дакле, иако може утицати на смањење апетита, највероватније се та нова килажа неће дуго задржати.

Закључак је да ако покушавате да једете мање и да смршате, унос превеликих количина воде није право решење.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas