Доносимо вам рецепте за кафанаску телећу чорбу на три начина.
Телећа чорба је незаобилазан део сваког кафанског менија. Густа, мирисна и окрепљујућа, ова чорба враћа снагу и душу, било да се служи као увод у ручак или као лек након дуге ноћи. Права кафанска чорба кува се полако, с пажњом, и свака кафана има свој тајни додатак који јој даје препознатљив укус. У наставку ти доносимо три проверена начина припреме кафанске телеће чорбе – класичан, пикантан и кремасти.
Класична кафанска телећа чорба
Састојци:
700 г телећег меса с костима (врат, коленица или ребра)
2 шаргарепе
1 корен першуна
1 мањи целер
1 већи црни лук
1 чен белог лука
1 лист ловора
1 кашика брашна
1 кашика уља или масти
Со, бибер, суви биљни зачин по укусу
Першунов лист за сервирање
Припрема:
Телеће месо опери, исеци на крупније комаде и стави у лонац са око 2 литре хладне воде.
Додај очишћено поврће, лук пресечен на пола и ловоров лист.
Кувај на тихој ватри око 1,5–2 сата, док месо не омекша.
У мањој шерпици на уљу пропржи брашно док не порумени, па разреди с мало супе из лонца и врати све у чорбу.
Посоли, побибери и крчкај још 10 минута да се чорба сједини.
Поспи сецканим першуном и послужи топло уз хлеб или погачу.
Пикантна кафанска телећа чорба
Састојци:
600 г телећих груди или коленице
1 главица црног лука
2 шаргарепе
1 чен белог лука
1 паприка (црвена или зелена)
1 мања љута паприка (по жељи)
1 кашичица алеве паприке
1 кашика брашна
1 кашика свињске масти
Со, бибер, суви зачин
Першун или целеров лист
Припрема:
На масти пропржи ситно сецкани црни лук до златне боје.
Додај сецкану паприку, бели лук и алеву паприку – кратко пропржи да замирише.
Убаци комаде телећег меса, пропржи их са свих страна, па налиј око 2 литре воде.
Додај шаргарепу и остало поврће, зачини по укусу.
Кувај на лаганој ватри око 2 сата, док месо не постане мекано.
На крају можеш додати кашику брашна размућену у мало воде за гушћу текстуру.
По жељи, додај пар капи сирћета и прстохват бибера за аутентичан кафански шмек.
Кремаста кафанска телећа чорба (са павлаком)
Састојци:
600 г телећег меса без костију
1 шаргарепа
1 мањи корен першуна
1 мањи црни лук
2 кашике брашна
1 кашика путера
150 мл павлаке за кување
Со, бибер, мушкатни орашчић по укусу
Сок од лимуна или мало сирћета (по жељи)
Сецкани першун за сервирање
Припрема:
Месо исеци на коцке и стави да се кува с поврћем у 1,5–2 литре воде.
Када омекша, извади месо и процеди супу.
У другом лонцу отопи путер, додај брашно и направи светлу запршку.
Постепено додај процедену супу, уз непрестано мешање да се не створе грудвице.
Врати месо, додај павлаку и зачине, па кувај још 10 минута на благој ватри.
По жељи додај мало лимуновог сока за свежину и послужи са сецканим першуном.
Савети за савршену чорбу:
Увек користи месо са костима – даје богатији укус.
Кувај полако, на тихој ватри, да се чорба "сама крчка".
По жељи, можеш додати и шаку пиринча или резанаца пред крај кувања.
(Стил)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ