· · Коментари: 0
РУЧАК

Изненадите укућане за недељни ручак: Морски плодови на СРПСКИ начин (Фото)

Рижото од морских плодова? Зашто да не,с према се брзо и лако!

Rizoto.jpg
Фото: А. М.

Свежи или смрзнути морски плодови се све чешће могу купити веома повољно у супермаркетима. Постоји безброј начина да се спреме, а рижото са гамборима је један од најједноставнијих.

Прочитајте још: Не бацајте пире, за ПЕТ минута направите ново УКУСНО јело

Смрзнути гамбори
Фото: А. М.

Састојци:

  • 250 грама гамбора
  • 1/2 конзерве пелата
  • главица црног лука
  • 1/2 црвене паприке
  • неколико чери парадајза
  • 2 чена белог лука
  • зачини
  • шоља пиринча
  • неколико листића босиљка

Припрема:

Гамбори морају да се отопе и оцеде. Црни лук се исече, црвена паприка се исецка на коцкице и мало се пропрже на уљу, па се додају ситно исечен бели лук и оцеђени гамбори.

Када гамбори промене боју додају се зачини и неколико кашика пелата. према жељи може да се дода и неколико чери парадајза, осечених на четвртине или,чак, цели. Пелат мора да проври и крча се најмање пет минута.

Парадајз мора да крчка
Фото: А. М.
Пиринач се пре кувања увек остави у води и брже ће бити готов.

За то време се пиринач опере и остави у води да мало одстоји, јер ће тако брже бити готов. Пиринач се скува, али не сме да се прекува. Када је готов, пиринач се оцеди и дода гамборима. Када се све лепо измеша и сједини - рижото је готов.

Рижото може да се украси листићима босиљка и поспе наренданим пармезаном.

Прочитајте још: Један коморач, а две салате: Једноставна, а здрава храна уз коју губите килограме

Рижото може да се направи и са козицама. Шкампи се разликују од козица по величини и боји. Шкампи су наранџасто-ружичсте боје, имају кљешта и чвршћу љуску.

Козице су рачићи без кљешта, имају мекшу љуску, светлије су и мање по величини. Брже се спремају од шкампа и могу да их замене у већини јела.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.