Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да вам гибаница буде ВАЗДУШАСТА? Откривамо вам мали трик

Гибаница је саставни део наше културе и један од главних састојака наше трпезе, било да је она свечана или свакодневна.

1648554848_gibanica.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/Готвиме дома
Oglas

Може се правити у различитим облицима и на различите начине, ко како воли. У овом тексту вам откривамо како да ваша гибаница буде ваздушаста и неодољива!

Прочитајте још: ПОСНО: Укусан рижото са морским плодовима и шафраном! (РЕЦЕПТ)

Састојци:

500 г кора за гибаницу
3 јајета
200 г пуномасног старог белог сира
0,25 л киселе воде (или мало више, по потреби)
1 прашак за пециво
малчице уља (може и не мора)
не треба солити ако је сир довољно слан

Припрема: 

У већој посуди умутити јаја, па убацити сир и затим га изгњечити виљушком. Када је сав сир уситњен, добро измешати да се равномерно распореди. Додати киселу воду, прашак за пециво и малчице уља, мада може и без (ако је сир изузетно јак). Све добро промешати. Узимати једну по једну кору и целу је умакати у направљену смесу. Процедити је као кад цедимо нпр. сунђер, али нежније - треба да се направи растресита гужвица од сваке коре, никако компактна више него што мора. Направљене гужвице ређати тик једну уз другу у подмазани високи плех. Уколико на крају остане мрвица сира по дну посуде које се нису "ухватиле" за коре, равномерно их углавите између поређаних гужвица. То што гужвице ређамо директно у плех, без коре на дну која служи као подлога, даје посебну чар јер се поједини комадићи сира фино запеку и дају корици додатну арому

Ставити у угрејану рерну и пећи на 180 степени 30-45 минута - готово је кад порумени и кад већ увелико неодољиво мирише. Каквог год да вам је облика гибаница, када је готова, поставите 4 шоље и ставите гибаницу на њих наопачке да се хлади неких 20-ак минута, да би остала ваздушаста под силом земљине теже. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas