Oglas
· · Komentari: 0

Kako da vam gibanica bude VAZDUŠASTA? Otkrivamo vam mali trik

Gibanica je sastavni deo naše kulture i jedan od glavnih sastojaka naše trpeze, bilo da je ona svečana ili svakodnevna.

1648554848_gibanica.jpg
Foto: Jutjub Printskrin/Gotvime doma
Oglas

Može se praviti u različitim oblicima i na različite načine, ko kako voli. U ovom tekstu vam otkrivamo kako da vaša gibanica bude vazdušasta i neodoljiva!

Pročitajte još: POSNO: Ukusan rižoto sa morskim plodovima i šafranom! (RECEPT)

Sastojci:

500 g kora za gibanicu
3 jajeta
200 g punomasnog starog belog sira
0,25 l kisele vode (ili malo više, po potrebi)
1 prašak za pecivo
malčice ulja (može i ne mora)
ne treba soliti ako je sir dovoljno slan

Priprema: 

U većoj posudi umutiti jaja, pa ubaciti sir i zatim ga izgnječiti viljuškom. Kada je sav sir usitnjen, dobro izmešati da se ravnomerno rasporedi. Dodati kiselu vodu, prašak za pecivo i malčice ulja, mada može i bez (ako je sir izuzetno jak). Sve dobro promešati. Uzimati jednu po jednu koru i celu je umakati u napravljenu smesu. Procediti je kao kad cedimo npr. sunđer, ali nežnije - treba da se napravi rastresita gužvica od svake kore, nikako kompaktna više nego što mora. Napravljene gužvice ređati tik jednu uz drugu u podmazani visoki pleh. Ukoliko na kraju ostane mrvica sira po dnu posude koje se nisu "uhvatile" za kore, ravnomerno ih uglavite između poređanih gužvica. To što gužvice ređamo direktno u pleh, bez kore na dnu koja služi kao podloga, daje posebnu čar jer se pojedini komadići sira fino zapeku i daju korici dodatnu aromu

Staviti u ugrejanu rernu i peći na 180 stepeni 30-45 minuta - gotovo je kad porumeni i kad već uveliko neodoljivo miriše. Kakvog god da vam je oblika gibanica, kada je gotova, postavite 4 šolje i stavite gibanicu na njih naopačke da se hladi nekih 20-ak minuta, da bi ostala vazdušasta pod silom zemljine teže. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas