· · Коментари: 0
ДОМАЋЕ

КАКО СЕ ПРАВИ СИТНИ СИР? Готов за 30 минута, а не треба вам посебна опрема (РЕЦЕПТ)

Ситни сир је савршен за почетнике јер се лако прави и не захтева посебну опрему.

1636542882_shutterstock_1984348250.jpg
Фото: Shutterstock

Добијени сир је благ и кремаст, са деликатним мирисом лимуна. Ситни сир је свестран и може се користити уместо рикоте у рецептима или као једноставан крем сир као прелив или намаз.

Прочитајте још: ТАЈНА НАЈУКУСНИЈЕГ ПИЛАВА: Прија стомаку, а посебан састојак му даје савршен укус (РЕЦЕПТ)

Рецепт за ситни сир

Састојци

  • 1,5 л пуномасног млека (сировог или пастеризованог, али не ултра-пастеризованог)
  • 2 шоље култивисане млаћенице
  • 4 кашике лимуновог сока (свежег или флашираног)
  • 1/2 кашичице морске соли (опционо, по укусу)
  • Свеже зачинско биље, млевено (опционо)

Упутства

Сипајте млеко у шерпу и загрејте на средњој ватри до 175 степени.

Мешајте по потреби да спречите загоревање и смањите топлоту када почне да се лепи за дно тигања.

Искључите ватру и додајте млаћеницу и лимунов сок, мешајући да се сједини.

Млеко би требало одмах да почне да ствара згрушавање, али га оставите да стоји неометано најмање 5 минута. У овом тренутку, требало би да видите јасно раздвајање скуте и сурутке.

Сипајте скуту и ​​сурутку у цедило обложено газом.

Оставите скуту да се оцеди 2-3 минута, док не изгледа као густа овсена каша. (Оцедите дуже за сушени готов сир). Умешајте со и зачинско биље (опционо, ако користите) и послужите.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.