· · Коментари: 0
КОЛАЧИ

Сећате се БАКИНИХ слатких цветова? Направите их сами и замиришите целу кућу

Чувене кранцлице су некада правиле све баке, јер је овај колачић савршен да се њима послужа неочекивани гости

krancle3.jpg
Фото: А. М.

Кранцлице могу да се поспу прах шећером или млевеним орасима, али и намажу пекмезом. Како год се, на крају, завршио овај колач - уживаћете док га једете.

Прочитајте још: Ово јело се служи у најелитнијим ресторанима, а можете га спремити за само 200 динара

Пажљиво се изваде колачи
Пажљиво се изваде колачи

Састојци:

  • 200 грама бутера
  • 100 грама шећера
  • јаје
  • 2 ванил шећера
  • 300 грама брашна
  • 1/5 прашка за пециво

Припрема:

Прво се добро помешају бутер и шећер, а добро је измешано када се више не "чује" шећер. Додају се ванил шећер и јаја. Мало брашна се помеша са пола прашка за пециво. Сипа се брашно, али не одмах све, јер од теста зависи колико је потребно. Када се направи лопта, средње тврда, подели се у два дела, умота у фолију  и стави у фрижидер. Тесто мора да стоји најмање два сата у фрижидеру да би се стврднуло и лакше развило.

Размак између колачића
Размак између колачића
Ко нема модлице може да користи чашицу за ракију.

Тесто се пажљиво развије што тање, а у плех се стави папир за печење и укључи рерна. На тесту се модлицама са фигурицама ваде колачићи и ређају у плех. Између колачића мора да постоји размак јер ће због прашка за пециво мало порасти. Ко жели да прави дупле колачиће са пекмезом, један колачић треба да има рупицу у средини.

Рупица у средини може да се прави поклопцем од флашице рума.

Преостало тесто се поново умеси и развије и искористи за нове колачиће. Када се искористи прво тесто извади се друго из фрижидера и понови поступак.

Колачићи се пеку од 10 до 16 минута, у зависности од рерне. Када промене боју - плех се вади и ставља нов. Чим се колачићи изваде мажу се пекмезом од кајсија или само посипају прахом.

Кранцлице се ставе у металну кутију и једу данима Фото: А. М.

Прочитајте још: Засладите се слаткишем који се НЕ ПЕЧЕ (Фото)

Баке су кранцлице мазале беланцем од једног јајета и посипале их млевеним орасима па стављале у рерну. Направите колачиће на све начине и откријте шта највише волите.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.