Не морате да се одрекнете укуса ванилица чак ни ако постите. Овај рецепт за посне ванилице је веома једноставан, а колачи су подједнако укусни као и они који се праве са машћу.
Међу омиљеним старинским ситним колачима се сасвим сигурно налазе и ванилице.
Назив за овај колач је настао мешавином две речи из времена Аустроугарске, ванили гранцле или венчићи од ваниле.
До данас је овај колач остао међу онима који враћају у детињство, а њиховог укуса не морате да се одрекнете чак ни у време поста.
У наставку вам представљамо рецепт за посне ванилице:
Састојци:
- 500 гр посног маргарина
- 250 гр прах шећера
- 1 цео лимун
- 2 ванилин шећера
- 100 гр ораха
- око 1 кг брашна
- џем од кајсија
- јос мало прах шећера
Припрема:
Умутите пенасто маргарин и шећер у праху.
Потом изрендајте корицу лимуна, а лимун исцедити у смесу.
Додајте ванилин шећер и орахе, па тек онда постепено додајте брашно и уместите тесто, које не треба да буде превише тврдо.
Растањите оклагијом тесто и вадите округлом модлом (или чашицом од ракије) ванилице.
Поређајте их на пек папир и пеците на 180 степени 5 до 10 минута.
Извадите их док су још увек беле.
Потом их спојите џемом и уваљајте у шећер у праху.
(Глоссy)
БОНУС ВИДЕО: