Уколико сте љубитељ теста које се разлистава као књига, универзални кроасани постаће незаобилазни део ваше трпезе.
Практични су у данима поста – можете их правити без икаквог надева, али и са ајваром, динстаним шампињонима, туњевином…
Ако не постите, можете преко њих нарендати качкаваљ и/или направити надев од сира и шунке. У слаткој мрсној варијанти изванредни су са чоколадним кремом.
Састојци:
- 500 мл воде
- 1 кашика шећера
- 1 кашика соли
- 40 гр свежег или 10 гр сувог квасца
- 100 мл уља
- 1 кг меког брашна
- 250 гр посног маргарина
Припрема:
У топлу воду сипајте суви или свежи квасац, шећер и мало брашна, па оставите да надође. Затим додајте пола килограма брашна, со и уље (оставите две кашике уља за премазивање).
Добро измесите тесто, додајући остатак брашна. Тесто премажите уљем и оставите сат времена да ускисне. Кад тесто нарасте, благо га премесите и обликујте у велику кифлу. Поделите га на пола, па опет сваки део на пола док не добијете 16 једнаких комадића теста.
Од сваког комадића теста направите лоптицу, па сваку лоптицу развијте оклагијом. На сваки круг теста нарендајте по мало маргарина, па га преклопите другим кругом теста, мало стисните и опет нарендајте маргарин. Тако утрошите све лоптице од теста, премазујући из између наренданим маргарином, да се тесто лепо и богато разлиста кад буде испечено.
Наслагано тесто притисните рукама од средине ка ивицама, окрените га, па поновите поступак још неколико пута. Потом га развуците оклагијом и сеците у облику троуглова. Сваки троугао замотајте у кифлицу и ређајте у подмазан плех.
Кроасане премажите остатком отопљеног маргарина, и по жељи поспите морском сољу, сусамом, кимом, ланом…
Тесто није слано, па зато кроасане можете да пуните пекмезом и да их, кад се испеку, уваљате у прах-шећер.
У сланој варијанти можете да их пуните ајваром, динстаним шампињонима, туњевином… Али, и празни кроасани су прелепи – укусни и ваздушасти.
Кад кроасане премажете маргарином, укључите рерну на 200 степени. Док се рерна загреје, оставите кроасане још мало да нарасту, па их пеците док не порумене.
Пријатно!