Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

РЕЦЕПТ СТАР ВИШЕ ОД 100 ГОДИНА: Направите традиционални српски ајвар

Доносимо вам рецепт стар преко 100 година, за српски ајвар.

1756295949_1726742930_shutterstock_1173122047.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Катарина Поповић Миџина (1828–1902), ауторка чувеног Великог српског кувара из 1878. године, оставила је неизбрисив траг у српској кулинарској традицији. Међу њеним драгоценим рецептима посебно се издваја ајвар – једноставан, али богатог укуса и мириса. За разлику од данашњих метода које трају сатима, овај ајвар готов је за нешто више од једног сата, а може се припремати и у време поста, што га чини још посебнијим.

Основне информације

Кухиња: српска, традиционална
Тип јела: намаз / прилог
Време припреме: 30 минута
Укупно време припреме: око 1–1,5 сат
Калорије: ~110 кцал по порцији
Број порција: 6–8
Тежина припреме: лака

Састојци

3 већа плава патлиџана
12 бабура паприка (4 на сваки патлиџан)
2–3 чена белог лука
3 главице црног лука
со по укусу
мало сирћета
3 кашике уља

Припрема

Патлиџане ставите на јаку жеравицу да се пеку, или на рингле обложене алуминијском фолијом. За сваки патлиџан испеците по 4 бабуре паприке на плочи од огњишта или шпорета.

Када се испеку, паприке убаците у хладну воду, а патлиџане пажљиво ољуштите кашиком како не би остала ни најмања љуска.

Паприкама скините кожицу и заједно с патлиџанима ставите у дрвени аван у којем је претходно утуцан бели лук.

Све добро изгњечите тучком док не добијете уједначену масу.

Додајте рендани црни лук, со, мало сирћета и 3 кашике уља, па све добро промешајте.

Смесу пребаците у стаклену чинију, одозго прелијте још мало уља и послужите.

Овако спремљен ајвар може се чувати у фрижидеру неколико дана, а захваљујући брзој припреми и лаганом укусу, одличан је и за дане поста.

(Стил)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas