Доносимо вам рецепт стар преко 100 година, за српски ајвар.
Катарина Поповић Миџина (1828–1902), ауторка чувеног Великог српског кувара из 1878. године, оставила је неизбрисив траг у српској кулинарској традицији. Међу њеним драгоценим рецептима посебно се издваја ајвар – једноставан, али богатог укуса и мириса. За разлику од данашњих метода које трају сатима, овај ајвар готов је за нешто више од једног сата, а може се припремати и у време поста, што га чини још посебнијим.
Основне информације
Кухиња: српска, традиционална
Тип јела: намаз / прилог
Време припреме: 30 минута
Укупно време припреме: око 1–1,5 сат
Калорије: ~110 кцал по порцији
Број порција: 6–8
Тежина припреме: лака
Састојци
3 већа плава патлиџана
12 бабура паприка (4 на сваки патлиџан)
2–3 чена белог лука
3 главице црног лука
со по укусу
мало сирћета
3 кашике уља
Припрема
Патлиџане ставите на јаку жеравицу да се пеку, или на рингле обложене алуминијском фолијом. За сваки патлиџан испеците по 4 бабуре паприке на плочи од огњишта или шпорета.
Када се испеку, паприке убаците у хладну воду, а патлиџане пажљиво ољуштите кашиком како не би остала ни најмања љуска.
Паприкама скините кожицу и заједно с патлиџанима ставите у дрвени аван у којем је претходно утуцан бели лук.
Све добро изгњечите тучком док не добијете уједначену масу.
Додајте рендани црни лук, со, мало сирћета и 3 кашике уља, па све добро промешајте.
Смесу пребаците у стаклену чинију, одозго прелијте још мало уља и послужите.
Овако спремљен ајвар може се чувати у фрижидеру неколико дана, а захваљујући брзој припреми и лаганом укусу, одличан је и за дане поста.
(Стил)