Шпанска кромпир салата са туњевином право је освежење за вруће дане – кремаста, богата и пуна медитеранског шмека.
Састојци:
- 1 кг кромпира
- 2 веће шаргарепе (ољуштене)
- 4 кувана јајета
- 80 г замрзнутог грашка
- 1 љутика (ситно сецкана)
- 2 печене црвене паприке из теглице (исечене на тракице)
- 60 г зелених маслина са паприком (исечене на колутове)
- 2 конзерве туњевине у маслиновом уљу (по 110 г, оцеђене)
- 240 г немасног мајонеза
- 2 чена белог лука (ситно нарендана)
- 2 кашичице лимуновог сока
- 1 кашика маслиновог уља
- Со и бибер по укусу
- Сецкани влашац и маслине за декорацију
Припрема:
Ова салата је прави летњи класик у Шпанији – кремаста, освежавајућа и препуна укуса. Спаја кромпир, јаја, туњевину и поврће у јело које може стајати и данима, а још је боље кад се охлади. Савршена за ручак, пикник или вечеру без кувања.
Исеците кромпир на ситне коцке. Ставите га у шерпу заједно са шаргарепом и налијте водом тек колико да огрезне. Додајте со и ставите да се кува на јакој ватри.
У другу шерпу ставите јаја, налијте водом да огрезну и преко ставите цедиљку с грашком. Ставите на ринглу да проври. Када вода прокључа, извадите грашак и оставите јаја још 10 минута са поклопцем – без кувања.
Када кромпир и шаргарепа омекшају (након 15–20 минута), процедите их и исперите под хладном водом. Добро оцедите. Кромпир ставите у велику чинију. Шаргарепу ситно исецкајте и додајте преко. Јаја пребаците у чинију са ледом да се шокирају. После пар минута их ољуштите и изрендајте на крупно ренде. Додајте у чинију. Додајте и грашак, ситно сецкану љутику, печену паприку, колутиће маслина и оцеђену туњевину. Посолите и побиберите.
У посебној чинији сједините мајонез, рендани бели лук, лимунов сок и маслиново уље. Посолите и побиберите по укусу, па добро умутите. Прелијте салату преливом и пажљиво све промешајте да се сједини. Пребаците у чинију за сервирање, поспите свежим власцем и још мало маслина. Послужите расхлађено или собне температуре.