Oglas
· · Komentari: 0

Recept za špansku krompir salatu

Španska krompir salata sa tunjevinom pravo je osveženje za vruće dane – kremasta, bogata i puna mediteranskog šmeka.

1753354729_shutterstock_2287160207.jpg
Oglas

Sastojci:

  • 1 kg krompira 
  • 2 veće šargarepe (oljuštene)
  • 4 kuvana jajeta
  • 80 g zamrznutog graška 
  • 1 ljutika (sitno seckana)
  • 2 pečene crvene paprike iz teglice (isečene na trakice)
  • 60 g zelenih maslina sa paprikom (isečene na kolutove)
  • 2 konzerve tunjevine u maslinovom ulju (po 110 g, oceđene)
  • 240 g nemasnog majoneza 
  • 2 čena belog luka (sitno narendana)
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Seckani vlašac i masline za dekoraciju

Priprema:

Ova salata je pravi letnji klasik u Španiji – kremasta, osvežavajuća i prepuna ukusa. Spaja krompir, jaja, tunjevinu i povrće u jelo koje može stajati i danima, a još je bolje kad se ohladi. Savršena za ručak, piknik ili večeru bez kuvanja.

Isecite krompir na sitne kocke. Stavite ga u šerpu zajedno sa šargarepom i nalijte vodom tek koliko da ogrezne. Dodajte so i stavite da se kuva na jakoj vatri.

U drugu šerpu stavite jaja, nalijte vodom da ogreznu i preko stavite cediljku s graškom. Stavite na ringlu da provri. Kada voda proključa, izvadite grašak i ostavite jaja još 10 minuta sa poklopcem – bez kuvanja.

Kada krompir i šargarepa omekšaju (nakon 15–20 minuta), procedite ih i isperite pod hladnom vodom. Dobro ocedite. Krompir stavite u veliku činiju. Šargarepu sitno iseckajte i dodajte preko. Jaja prebacite u činiju sa ledom da se šokiraju. Posle par minuta ih oljuštite i izrendajte na krupno rende. Dodajte u činiju. Dodajte i grašak, sitno seckanu ljutiku, pečenu papriku, kolutiće maslina i oceđenu tunjevinu. Posolite i pobiberite.

U posebnoj činiji sjedinite majonez, rendani beli luk, limunov sok i maslinovo ulje. Posolite i pobiberite po ukusu, pa dobro umutite. Prelijte salatu prelivom i pažljivo sve promešajte da se sjedini. Prebacite u činiju za serviranje, pospite svežim vlascem i još malo maslina. Poslužite rashlađeno ili sobne temperature.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas