Ако волите традиционална јела која се брзо спремају и још брже поједу, време је да упознате омак – старински босански доручак који је некада био незаобилазан на јутарњој трпези.

Иако помало заборављен, омак је и даље прави домаћи класик: једноставан, заситан и савршен уз сомун или парче хлеба, али без кашике – једе се прстима.
Рецепт за омак – једноставан и домаћи доручак:
Састојци:
- 2 јајета
- 350 мл млека
- прстохват соли
- 1 пуна кашика брашна
- 1 коцка маслаца
Припрема:
На благој ватри истопите маслац у тигању. У посебној посуди умутите млеко и јаја, додајте брашно и со, па добро сједините све састојке.
Кад се маслац загреје, сипајте смесу у тигањ и непрестано мешајте. Циљ је да омак остане кремаст – не сме бити прекуван, нити превише течан.
Знак да је готов јесте када кашиком повучете линију кроз средину – ако се смеса не разлије одмах, спреман је за сервирање.
Пријатно!
(Цитy Магазин)