Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЉУТО

Зачињени ДОМАЋИ КЕЧАП од цвекле - Савршен прилог за сендвиче, чипс и тортиље! (РЕЦЕПТ)

Лако се прави са свежом или претходно куваном цвеклом и чини диван домаћи поклон.

1635161357_shutterstock_1734003812.jpg
ФОТО: Схуттерстоцк
Oglas

Нешто другачији кечап, који ћете заволети попут класичног. Савршено за чипс и помфрит, као и за свако јело у којем волите да користите кечап.

Прочитајте још: ПРАВА СТВАР: Штрудла с маком БЕЗ ДИЗАЊА теста! (РЕЦЕПТ)

Рецепт за кечап од цвекле

Састојци: 

  • 1 кг цвекле
  • 2 кашике сунцокретовог или уља уљане репице
  • 1 црвени лук
  • 1 шаргарепа
  • 1 штап целера
  • 2 чешња белог лука
  • 1 кашичица млевеног кима
  • 1 чили
  • 1 кашичица соли
  • 175 мл винског сирћета
  • 70 г браон шећера

Поступак

За кување свеже цвекле:

Загрејте рерну на 200 степени. Цвеклу (целу и неогуљену) ставите у велики комад фолије, покапајте са мало уља, замотајте и ставите на плех у рерну на сат времена.

Након истека сата, сваки проверите оштрим ножем - ако лако прође, цвекла је скувана, па је уклоните. Вратите све што није скувано у пећницу и наставите са тестирањем сваких 10 минута док сви не омекшају. Када се довољно охладе за руковање, исеците и огулите цвеклу.

Да бисте направили кечап (почните овде ако користите претходно кувану цвеклу):

Колико може да стоји
Кечап чувајте (идеално на хладном и тамном месту) 3 месеца, а када се отвори, у фрижидеру 2 недеље.

Цвеклу исецкати на ситне комаде. У великој шерпи загрејте уље сунцокрета/уљане репице. Огулите и ситно исецкајте лук и шаргарепу, па додајте у шерпу. Целер ситно исецкајте, бели лук огулите и здробите и додајте у шерпу. Промешајте кумин и лагано кувајте 5 минута док не омекша. 

Док се кува, ситно исецкајте чили - оставите семенке за зачињенији кечап или их извадите за блажи укус. У тигањ додајте цвеклу, чили, со и винско сирће, па лагано динстајте 20 минута.

Склоните са ватре и оставите да се охлади неколико минута. Кашиком ставите мешавину цвекле у блендер или процесор хране. Блендирајте док не постане потпуно глатко. За супер глатки кечап у овом тренутку га можете провући кроз фино сито.

Вратите кечап у шерпу, па додајте шећер, прокувајте и спустите на врло благу ватру. Конзистенција вашег кечапа у овом тренутку зависиће од садржаја воде у вашој цвекли. Ако је превише густо, додајте мало воде док не постане сјајни, течни сос. Ако је превише течно, нека се крчка на лаганој ватри док се не згусне. Када се мало охлади, сипајте у топле, стерилисане флаше или тегле.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas