Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДОМАЋИ КОЛАЧ

ПРАВА СТВАР: Штрудла с маком БЕЗ ДИЗАЊА теста! (РЕЦЕПТ)

Штрудле са маком обогаћују сваку трпезу.

1633695175_Depositphotos_64254477_XL.jpg
ФОТО: Депозит
Oglas

Осим што лепо изгледју на столу, укус домаће штрудле са маком је непревазиђен. Будући да је реч о једном од класичних колача, који најбоље праве војвођанске домаћице, најбоље је да се држимо опробаних рецепата. Овај старински рецепт ће вам се сигурно допасти.

Прочитајте још: ЗА ДОРУЧАК И УЖИНУ: Пита са сиром на мало другачији начин (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Рецепт за штрудлу са маком

Састојци

Фил:

  • 400 г млевеног мака
  • 150 г шећера
  • 50 г гриза
  • 300 мл млека

Тесто:

  • 200 мл млека
  • 1 кашика шећера
  • 7 г сувог квасца
  • 1 јаје (плус једно беланце)
  • 125 г маслаца
  • 2 кашике шећера
  • 500 г меког брашна (плус за премесити жуманце и 1 кашичица млека за премазивање)

Припрема

Загрејете млеко за квасац и одмах потом ставите млеко за фил. У топло млеко ставити шећер и квасац и оставити да одради.

Помешати мак, шећер и гриз па залити кипућим млеком, измешати и оставити да се хлади. Повремено промешати како би се брже хладио. У посуду ставити брашно, додати маслац и јаје и беланце,  па налити надошао квасац. Прво мешати варјачом па после месити руком. Тесто добро истискати како би се маслац лепо уградио.

На крају додати мало брашна, колико стане у прсте па тесто премесити. Посути мало брашна по столу па опет премесити. За то време се надев хлади.

Уколико је још увек врућ покрити тесто кесом и сачекати. Ако је надев млак или топао можете одмах да радите. 

Поделити тесто на два дела. У плех ставити папир за печење са направљеном преградом између две штрудле, како се не би залепиле. Развући на ширину плеха тесто, па тек онда у дужину. Дужина је већа од ширине.

Прочитајте још: Најукусније СЛАТКО ОД ДУЊА: Проверен РЕЦЕПТ са којим нема грешке! (ВИДЕО)

Нанети пола мере мака па пребацити прво доњу страну, па леву, а онда и десну по 1 – 2 цм са стране.

Наставити увијање на уобичајен начин. Подвући обе руке под штрудлу и пребацити је у плех.

Исто поновити и са другим тестом. Умутити жуманце са млеком и премазати штрудле. Мало их виљушком избушити.

Загрејати рерну на 180 степени па ставити да се пеку. Пећи 40 минута, после 20 ставити папир за печење.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas