Тајна коју искусне домаћице одавно знају

Са доласком топлијих дана, на пијацама се појављује све више свежег поврћа, а парадајз је један од најтраженијих. Ипак, у мору понуда није увек лако пронаћи онај прави, домаћи, сочан и пун укуса.
Искусне домаћице знају како да га разликују од пластеничког и вештачки сазрелог парадајза – и сада вам откривамо њихове трикове!
Облик и боја – несавршенство значи природност
Домаћи парадајз ретко је савршено округлог облика. Ако је благо неправилан, асиметричан или има ситне бразде, то је добар знак – највероватније није узгајан у пластенику. Сорте попут „воловског срца“ природно су крупне и неправилне, а управо такве треба тражити.
Мирис – најбољи показатељ квалитета
Најлакши начин да препознате домаћи парадајз јесте мирис. Ако плод има интензиван, свеж и благо земљани мирис – слободно га купите! Насупрот томе, пластенички парадајз често нема никакав мирис јер није сазрео природним путем.
Додир – кожа открива зрелост
Када узмете парадајз у руку, лагано га притисните. Ако је превише тврд, значи да још није довољно зрео. Са друге стране, превише мекан плод може бити презрео. Идеалан парадајз треба да буде благо чврст, али са малом еластичношћу под прстима.
Петељка – мали детаљ који говори много
Обратите пажњу на боју листова око петељке. Ако су благо жућкасто-браонкасти, то је знак да је парадајз недавно убран и да није прошао дуг процес складиштења.
Прави, домаћи парадајз није савршеног облика, али његов мирис и укус су ненадмашни.
БОНУС ВИДЕО