Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РАЗЛИКА

Кромпир или слатки кромпир: Научите у чему је разлика!

И један и други компир се лако припремају и могу се уклопити у разна јела.

1613574498_Depositphotos_40987769_s-2019.jpg
Фото: Деспоситос
Oglas

И обични кромпир и слатки кромпир лако се припремају и могу се уклопити у разна јела. Погледајте на који се начин ово двоје међусобно разликују и знајте који је здравији.

Прочитајте још: Слатки КРОМПИР је добар за срце, а одличан за НОВЧАНИК

Када је реч о поврћу које се може користити у разним јелима и које је свима омиљено, кромпир мора да буде на врху листе. Укусан је, једноставан за припрему и здрав. Популарна сорта кромпира је слатки кромпир.

Прочитајте још: ПРВО правило је да се кува у ХЛАДНОЈ и посољено води, а друго је кључно за ПИРЕ без грудвица

Батат је шкробно и мекано кореновско поврће и може се користити у разним слатким и сланим јелима. Много је разлика између обичног кромпира и слатког кромпира. Ево 5 начина на које се ово два поврћа међусобно разликују.

Породица биљака

Батат припада породици биљака Цонволвулацеае, док је обичан кромпир из породице биљака Соланацеае. Први има смеђу кожу и наранџасто месо, док други има бело месо.

Исхрана

И кромпир и слатки кромпир имају једнаку количину угљених хидрата, масти, протеина и калорија. Батат је богат антиоксидантима, док редовни кромпир садржи једињења која помажу у борби против рака. Батат је богатији одређеним витаминима и минералима од обичног.

Прочитајте још: Куварица Љиљана открила магичне тајне својих рецепата: За младе домаћице има само један САВЕТ

Фото: Депозитос

Хемијски индекс

Хемијски индекс се односи на начине на које храна утиче на ниво глукозе у крви. Они који имају виши хемијски индекс (ГИ) од 70, наводно повећавају ниво шећера у крви. Кромпир има ГИ 89, док слатки кромпир ГИ 44-94.

Закључак

Оба кромпира имају корисна биљна једињења и богата су хранљивим састојцима. Али пошто слатки кромпир има нижи гликемијски индекс и богатији је микроелементима од обичног кромпира, каже се да је здравији.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas