Oglas
· · Komentari: 0
priprema

One su izuzetak: Dve namirnice ne moramo da peremo pre kuvanja

Da li uvek perete voće i povrće pre nego što ih pripremite i poslužite? Verovatno je vaš odgovor potvrdan, međutim, dva proizvoda ne treba prati. Saznajte koje i zašto.

1646920758_vegetables-g51b674ab0_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Priprema svakog obroka sa svežim sastojcima obično podrazumeva ispiranje i čišćenje, posebno kada je povrće u pitanju. Međutim, pre nego što odnesete hranu u sudoperu, razmislite dvaput. Stručnjaci upozoravaju da postoji povrće koje nikako ne treba da perete pre kuvanja.

Bez obzira koliko stroga bila vaša kuhinjska higijena, lisnato zelje koje je tri puta oprano i upakovano u posude ne bi trebalo ponovo da se izlaže vodi. Drugo pranje nije samo besmisleno, već je i opasno. „Još jedno pranje [kod kuće] zapravo može povećati rizik da lisnato zelenilo pokupi bakterije sa vaše sudopere, radnih ploča, dasaka za sečenje, noževa, cedila, činija za salatu ili drugih predmeta ili površina u vašoj kuhinji tokom procesa pranja."

Pročitajte još: TRIK kojim nećete umazati prste: Evo kako da umotate SAVRŠENU palačinku (VIDEO)

Malo je verovatno da će se ideja o kontaminiranoj hrani nekome dopasti, ali vredi dublje istražiti to pitanje. Doduše, čak i najbesprekornije čisti prostori kućne kuhinje daleko su ispod standarda čistoće koji se nalaze u fabrikama koje prerađuju pakovano zelenilo. „Lisnato povrće u zatvorenim kesama sa natpisima „trostruko oprano“, „oprano“ ili „spremno za jelo“ proizvodi se u objektu koji je pregledao vladin regulator i koji radi u skladu sa dobrom proizvodnom praksom."

Drugi stručnjaci ističu da je moderna logistika olakšala isporuku gotove hrane koja je bezbedna za jelo. „Prethodno oprano zelje se tretira mešavinom vode i sredstva za dezinfekciju hrane kao što je vodonik peroksid ili hlor koji smanjuju i sprečavaju širenje bakterija sa površine proizvoda."

Međutim, neke mere predostrožnosti se ipak mogu preduzeti. Kao i uvek kada pripremate hranu, operite ruke toplom vodom sa sapunom 20 sekundi pre nego što dodirnete hranu. Takođe je najbolje da se uverite da su sve površine, kao što su daske za sečenje ili posude za mešanje, očišćene ili dezinficirane pre nego što stavite zelenilo na njih. I zapamtite da ponekad i sama sudopera može biti izvor opasnih bakterija, pa je dobro očistite pre nego što počnete sa pripremom.

Pročitajte još: Rešenje za PRESOLJENU supu ili meso: Dodajte sastojke koje već imate u kuhnji

Uzgred, spisak proizvoda koje ne treba prati tu se ne završava. Neki zapadni stručnjaci takođe pozivaju da se meso, živina i jaja ne ispiraju pre kuvanja. Prema Centrima za kontrolu i zaštitu bolesti (CDC), ovo je loša ideja.

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA) navodi da često nije potrebno prati meso ili živinu, zahvaljujući savremenim komercijalnim metodama pranja. Iako je pranje „da bi se uklonila prljavština, sluz, masnoća ili krv možda bilo prikladno pre nekoliko decenija kada su mnogi klali i pripremali sopstvenu hranu, trenutni sistem bezbednosti hrane to ne zahteva“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede SAD. Kako navodi agencija, meso i živina se tokom prerade temeljno čiste. Stoga se svako dalje pranje smatra nepotrebnim i nosi dodatne rizike.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas