Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

САВЕТ СТРУЧЊАКА: Банану треба ОПРАТИ пре него што је огулимо - постоји добар разлог

ВЕРОВАТНО не бисте загризли јабуку или ставили неколико зрна грожђа у уста а да их пре тога не оперете. Свесни сте да једете кору плода и ко зна што се на њој крије. Али шта је са бананама и авокадом, воћем које се гули пре конзумације? Стручњаци за сигурност хране кажу да и њих треба опрати.

1696366430_45077_profimedia-0573154514_ig.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

- Производе који имају кору треба опрати под млазом чисте воде, чак и ако намеравате да баците кору. То је најбоља пракса у сигурном руковању храном која смањује пренос прљавштине или микроба који се могу налазити на кори воћа које намеравате да конзумирате - рекла је за Huff Post Тамика Сим из Међународног већа за информације о храни.

Док се прљавштина може уочити, заостали пестициди или микроби који могу узроковати болести које се преносе храном нису видљиви голом оку.

Зато Симс заговара прање свих намирница пре јела.

- Коре банане, коре авокада и други производи сa дебелом спољном површином једнако су осетљиви на бактерије као и мекше воће и поврће са нежнијом кором - напомиње стручњак за сигурност хране Тревор Крејг.

Америчка агенција за храну и лекове пронашла је листерију и салмонелу на кори авокада. Дебља кора отежава бактеријама или прљавштини улазак у месо, али кад режете воће, ножем ипак можете да контаминирате намирницу. Прање коре смањује вероватноћу да се то догоди.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas