Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МАГИЧНА БИЉКА

Берите ЛАВАНДУ и уживајте у ШЕСТ благодети: Ублажава бол и уводи у дубок сан!

Нова научна истраживања потврђују ствари које су људи знали од давнина.

1627471414_lavanta-5854766_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Од давнина су културе широм света користиле лаванду у неговању општег здравља. Стари Грци су се окренули лаванди као алату за ублажавање несанице и болова у леђима.

Данас људи настављају да користе лаванду због многих добробити, а ми вам дајемо листу благотворних дејстава лаванде, због које ћете пожелети да је имате већ данас.

Прочитајте још: Колико је здрав МАНГО? Егзотично воће које ретко једемо

Лаванда може да повећа дубоки сан.

Није тајна да се лаванда нашироко користи за добар сан. Пре широке доступности есенцијалних уља лаванде и производа са мирисом лаванде, попут маски за очи и јастучића за грејање, људи би сушили цветове лаванде и стављали их у врећу испод јастука.

Недавна истраживања указују на способност лаванде да заправо појача дубок сан приликом удисања. То је зато што арома лаванде повећава делта таласе у спороталасном сну, а то је фаза сна у којој спавате најдубље. Такође смањује алфа таласе у фази будности, што смањује количину немирног сна коју би особа могла доживети.

Лаванда делује антибактеријски и антимикотично.

Студије упоређују есенцијално уље лаванде са уобичајеним антифунгалним лековима на тржишту. Рани подаци показују да је лаванда можда ефикаснија, што је чини потенцијалним антифунгалним средством. Такође је утврђено да је ефикасна против различитих врста бактерија, укључујући инфекције изазване стафилококама.

Лаванда штити мозак.

Све већи број истраживања указује на то да лаванда потенцијално лечи или ублажава неуролошке поремећаје. Прелиминарна истраживања која су проучавала утицај лаванде на нервни систем сугерисала су да је лаванда имала неуропротективна својства или својства која могу заштитити ваш нервни систем.

Фото: Пиксабеј

Лаванда има потенцијал да смањи бол.

Лаванда је често хваљена због своје способности да смањи бол, било акутни (привремени) или хронични (дугорочни). Студија која је проучавала 100 пацијената, открила је да је након што се утрљају есенцијална уља лаванде у стопала пацијената дошло до значајних промена. То је укључивало снижени крвни притисак, брзину откуцаја срца, брзину дисања, будност и сам бол.

Лаванда може помоћи у ублажавању пробавних проблема.

Можда сте у прехрамбеним продавницама видели различите чајеве од лаванде. Иако се већина користи за смирење или спавање, други су дизајнирани да помажу у варењу. Каже се да лаванда помаже код различитих проблема са варењем, као што су повраћање, мучнина, цревни гасови, узнемирени стомак и оток стомака.

Лаванда може смањити стрес и анксиозност.

Сигурно је да је свети грал благодати лаванде његова доказана заслуга за смањење стреса и анксиозности. Мирис лаванде повећава мождане активности, утиче на расположење, продуктивност и менталне болести пружајући миран осећај.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas