Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОПРЕЗ

Грчење мишића је сигнал упозорења које шаље тело: Ево шта треба да урадите када дође до СПАЗМА мишића

Спазам мишица може бити симптом озбиљних проблема у организму - на пример, запушених артерија, цирозе јетре, дијабетеса, неуролошких поремецаја, посебно епилепсије.

1614069499_Depositphotos_168415984_xl-2015.jpg
Oglas

Грчеви у мишићима нису толико безазлени као што ми иначе мислимо. Лекари упозоравају: у одређеним случајевма спазми сигнализирају о запушеним крвним судовима и могућем срчаном наступу.

Прочитајте још: Руски лекар ЛАЗАРОВ: Госпина трава помаже код ОНКОЛОШКИХ ОБОЉЕЊА

Ако сте, бар, једном осетили нагло и болно стезање мишића, добро вам је познато колико непријатни могу да буду грчеви. Обично, они настају у ногама и рукама, али понекад - и у трбушном зиду, и у раменом појасу.

Фото: Депозит
Спазам мишића у дужем периоду оставља последице.

Имате среће ако је спазам једнократне природе и не траје дуго: таква појава неће имати озбиљних последица за здравље. Међутим, постоје комбинације симптома које захтевају хитно лечење.

Зашто се уопште појављају грчеви?

1. Прекомерно напрезање мишица

Грчеви су често резултат претеривања са вежбама у теретани.

2. Поремећаји циркулације

Класичан пример је синдром "тунела", односно болест програмера који превише времена проводе с рачунарским мишем у руци.

Због сталног фиксног и неприродног положаја зглоба, циркулација крви је поремећена. То може резултирати боловима и грчевима у мишићима.

3. Прегревање и/или дехидрација

Са ослобођеним знојем тело губи влагу и електролите неопходне за правилан пренос нервних импулса. Мишћци реагују на ово, "укључујући" грчеве.

Прочитајте још: У овоме је ЦАКА! Никада не треба да чекате да ОСЕТИТЕ ГЛАД и ИЗГУБИЋЕТЕ КИЛОГРАМЕ

Шпанске чизме
Још један узрок лоше циркулације може да буде неудобна обућа - тесна, уска, са високим штиклама. Мишици се навикну на неприродну напетост па не могу да се опусте чак и у случају када се ви коначно решите "шпанске чизме".Неудобан положај током спавања такође може проузроковати бол и грчеве у врату, рукама и ногама.

4. Мањак минерала

Недостатак калијума, калцијума или магнезијума може ометати опуштање мишица, а ово доводи до грчева.

5. Неуролошки поремећаји

У овим условима тешко је опустити мишиће. И грчеви настају као закономерна последица телесне напетости.

Труднице често муче грчеви

6. Трудноћа

Грчеви у ногама осећају многе будуће мајке. Иако контракције мишића могу да буду доста болне, они ипак немају никакве негативне последице за здравље труднице и бебе.

7. Одређене болести и узимање лекова

Спазми мишица често су повезани са болестима попут дијабетеса, бубрежне слабости и поремећаја штитне жлезде. Такође, спазме могу проузроковати неки лекови - на пример, диуретици, препарати за лечење ангине, остеопорозе, Алцхајмерове болести и других обољења.

Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота

Прва помоћ

1. Истегните погођени мишиц, направите лагану масажу

2. Користите хладне или вруће облоге

3. Узмите средство за ублажавање бола

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Када су грчеви опасни?

Спазам мишића може бити симптом озбиљних проблема у организму - на пример, запушених артерија, цирозе јетре, дијабетеса, неуролошких поремећаја, посебно епилепсије.

Постоји још једна опасност: грчеви могу утицати не само на велике, већ и на глатке мишице који су део мембрана унутрашњих органа. Спазми ових мишица су понекад смртоносни. На пример, грч бронхија може довести до престанка дисања, а грч коронарних артерија до погоршања рада срца или чак до срчаног застоја.

Потражите медицинску помоћ што је пре могуће ако се грчеви:

  • Дешавају неколико пута дневно или неколико дана заредом.
  • Узрокују тешку, готово неподношљиву нелагодност.
  • Праћени едемима, црвенилом или било каквим другим променама у боји и структури коже.
  • Настају у комбинацији са високом температуром и главобољом.
  • Узрокују јаку слабост мишића.
  • Како спречити грчеве
  • Пијте пуно воде да бисте остали хидрирани.
  • Не претерујте са алкохолом.
  • Носите топлу одећ, вунене чарапе и удобне ципеле.
  • Покушајте да избегнете стрес и нервно напрезање.
  • Проверите се да је дијета добро балансирана и укључује храну богату калијумом, магнезијумом и калцијумом (кисело млеко, житарице, лиснато зеленило, ораси и тако даље). Немојте претеривати са шећером и кофеином.
  • Узимајте минерале и суплементе по потреби. Посебно обратите пажњу на витамине Д и Б6.
  • Свакодневно вежбајте да бисте ојачили мишиће.
  • Пре спавања направите контрастну купку за стопала. Спавајте у чарапама од вуне.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas