Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Колико су ЛЕБЛЕБИЈЕ добре: Утичу на здравље целокупног оргнизма

Ова махунрка је један од најбољих извора протеина, влакана, Б6 витамина, гвожђа и магнезијума

1605190137_Depositphotos_72648219_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Леблебија је махунарка из породице бобова и има невероватне нутритивне вредности. Препуна је беланчевина и садржи толико влакана да ствара осећај ситости и по неколико сати.

Богата је антиоксидансима, гвожђем, магнезијумом, калијумом и витаминима А,Е и Ц. И кувана леблебија има двоструко више гвожђа од исте количине меса. Такође, садржи и велику количину протеина. Из тог разлога се препоручује трудницама и током менструације.

Прочитајте још: Регулишите исхрану и решите се појаве УРИНАРНИХ ИНФЕКЦИЈА: Ово су главни окидачи

Када је реч о биохемијском саставу леблебије, осушено зрно ове махунарке садржи 23 % беланчевина, 53 % угљених хидрата, 4-5 % биљног уља, 3-5 % целулозе и 3 % минералних материја.

Помажу при избацивању токсина.

Ево зашто леблебије треба да уврстите у исхрану:

Избацује токсине и помаже у мршављењу

Захваљујући влакнима које садржи у великим количинама, леблебије су одличне за подстицање мршављења. Осим тога, уколико их редово једете, избацићете све накупљене токсине из црева и јетре.

Погодују дијабетичарима

Истраживања су показала да дијабетичари типа 1 који често конзумирају намирнице богате влакнима имају снижен ниво глукозе, а код дијабетичара типа 2 се може побољшати ниво шећера у крви, липида и инсулина. 

Фото: Депосит

Прочитајте још: Они су најбољи борци против старења, а да ли их ЈЕДЕТЕ?

Чувају здравље костију

Гвожђе, фосфати, калцијум, магнезијум, манган, цинк и витамин К који се налазе у леблебији доприносе здрављу и јачини костију. Ипак треба бити опрезан кад су у питању ови минерали јер превише фосфора, а премало калцијума може резултирати слабљењем костију.

Богате су калијумом.

Снижавају крвни притисак

Једна од најважнијих промена које треба да усвојите да бисте снизили притисак јесте да једете намирнице које су сиромашне натријумом, а управо таква је леблебија. Поред тога ту је калијум који је једнако важан за нормализацију крвног притиска.

Прочитајте још: Желите да будете здрави? Обавезно избаците ове намирнице

Печене леблебије можете купити у продавницама здраве хране, али их можете и сами скувати. Ево како:

Пре кувања је неопходно да  их потопите у воду у којој ће одстојати минимум 8 сати. Након тог их пребаците у шерпу, прелијте водом и кувајте око 40 минута на тихој ватри са поклопцем, или 20 минута у експрес лонцу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas