· · Коментари: 0
ОРАШАСТИ ПЛОДОВИ

ЛЕКОВИТИ бразилски орах: Повољно утиче на рад ШТИТНЕ ЖЛЕЗДЕ, али зашто се конзумирају само два комада дневно?!

Обзиром да су ови плодови богати селеном, одлични нормализују рад штитне жлезде

1618175154_Depositphotos_380983886_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos

Орашасти плод који у наше крајеве долази из Бразила, Боливије,Венецуеле и Колумбије, популарни бразилски орах сврстава се у изузетно лековите намирнице са бројним здравственим добробитима по наш организам. 

Прочитајте још: Несаница је знак гриже савести, а лечи се веома једноставно

Поред минерала селена, бразилски орах је богат квалитетним масноћама и омега-6 масним киселинама
Комплекс витамина
Бразилски орах је богат и комплексом витамина Б, калијумом и магнезијумом. Садржи доста витамина Е, а извор је и глутаминома који повећава апсорпцију поменутог селена.

Од осталих орашастих плодова, највише се издваја због богатства селена, који доприноси да регулише рад штитне жлезде и делује превентивно против малигних обољења. Селен је природни антиоксиданс који спречава развој многих болести, успорава старење, јача имуни систем а налази се у малом броју намирница.

Прочитајте још: Пече вас језик: Није безазлено, ево зашто би требало да посетите лекара

Поред минерала селена, бразилски орах је богат квалитетним масноћама и омега-6 масним киселинама. Садржи много масноће, чак до 70% па се мора користити умерено. Конзумирање два бразилска ораха дневно задовољава све потребе организма.

Будите опрезни!
Употреба бразилског ораха се код особа које пате од срчаних обољења углавном не препоручује јер повећава ниво масти у организму. Претерана количина свакако изазива низ тегоба попут алергије, вртоглавице, мучнине, повраћања...

Прочитајте још: Педијатар Миловановић: Стомачни вирус је најопаснији код предшколаца, а бебе одмах водите у болницу

У 100 грама бразилског ораха има чак око 656 калорија, али ова врста ораха подстиче метаболизам на убрзани рад и уз себе веже токсине који се иначе спајају са масним ћелијама и стварају целулит.

У сваком случају њихова прекомерна употреба се не препоручује, а најбоље је користити га сировог и самлевеног као додатак житарицама или као додатак у салати.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.