· · Коментари: 0
АКТИВНОСТ

ПОКРЕНИТЕ СЕ! Седење уништава зглобове

Превенција је важна!

1611152007_Depositphotos_18299599_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Студија са Харварда показала је да због седелачког начина живота, садашње генерације све више оболевају од артритиса. 

Научници су прегледали више од 200 скелета пацијената умрлих у последњих 100 година, да би установили како се мењала стопа остеоартритиса зглоба колена током година. Изгледа да је болест двоструко чешћа код оних који су недавно преминули, што показује прогресију болести у односу на почетак века. 

Фото: Депозит

Прочитајте још: Волите да гледате ТВ? Болним зглобовима помаже само једна ЛАКА активност

Ово је прва студија која указује на увећање стопе остеоартритиса колена. 

Они рођени после Другог светског рата два пута чешће оболевају од остеоартритиса. Стручњаци упозоравају да је повећање броја оболелих последица неактивности која прати данашњи стил живота, и то више него фактори као што су гојазност или дужи животни век јер је болест честа код младих и мршавих људи. 

- Разумевање настанка остеоартритиса колена важан је изазов јер је болест скоро потпуно немогуће лечити, осим заменом зглоба колена - каже вођа истраживачког тима Даниел Либерман. 

Превенција је, због тога, веома важна. Људи су све мање активни, што води до низа других проблема, па се здравље све убрзаније урушава. 

Прочитајте још: Ако имате проблеме са ЗГЛОБОВИМА ово су могућа РЕШЕЊА

Како је могуће превентирати болест? 

Важно је одржавати здраву телесну тежину, посебно ако седите цео дан. Треба избегавати слатка пића, а за ужину узимати нешто здраво. На сваких сат треба прошетати.

Кључ за одржавање здравих зглобова је да су стално у покрету. 

Довољно је вежбати пола сата дневно. Уколико постоји бол у зглобовима или напетост, вежбајте кад год можете, само да се олакша притисак на зглобове. Потребно је и контролисати висину нивоа шећера у крви, јер он може да узрокује кочење зглобова и упале.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.