Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРЕВЕНЦИЈА

Промените ИСХРАНУ! Доносимо вам списак хране која штити организам од ЗАГАЂЕНОГ ВАЗДУХА

Сваки човек може једноставно да сачува своје здравље од штетних утицаја ваздуха који дише доказале су светске студије

1608584255_smoke-3178047_960_720.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Лош квалитет ваздуха одавно се повезује са болестима плућа, срца, бубрега, али и дијабетеса, Алцхајмерове болести и других деменција, превремених порођаја, као и менталним поремећајима.

Прочитајте још: Желите ЧИСТ ВАЗДУХ у своме дому? Ову биљку морате одмах набавити

Колико је загађење ваздуха озбиљан проблем, говори податак да токсичне честице могу продрети не само у дисајне органе, већ и у мозак или полне органе.

Прочитајте још: Зими КИЧМА "плаче" од болова, а највише прија јој сасвим ОБИЧНА ствар

Бело вино
Вино је направљено од грожђа, које има висок ниво антиоксиданата. Студије су показале корелацију између конзумирања вина и респираторног и кардиоваскуларног здравља. Имајте на уму да можда не бисте смели да пијете вино уколико сте под терапијом.

Најновија научна истраживања показала су да исхрана појачана омега-3 масним киселинама умногоме може да нам помогне у борби против загађивача. Студија Универзитета Харвард, спроведена на мишевима, показала је да симптоми упала и оксидационог стреса у самим ћелијама могу бити за 30 до 50 одсто смањени уносом хране као што је масна риба, лан или конопља, као и то да су баш ове намирнице одлична превенција за болести које се чешће јављају у загађеним областима.

Прочитајте још: Како да се ниво ХОЛЕСТЕРОЛА регулише на природан начин?

– Свима који живе у загађеним срединама препоручио бих да узимају омега-3 масне киселине, било кроз храну, било у виду суплемената. Чињеница је да оне нису лек, али су нутријент који може много да учини да сачувамо здравље или спречимо прогрес болести. У сваком случају, с њима можемо да кренемо одмах, док је улагање у емисију штетних гасова дугорочна инвестиција, која неће тако брзо уродити плодом – наводи се у овом истраживању.

Витамин Е може смањити ефекте загађења ваздуха на плућа

Прочитајте још: Како се ослободити зависности од ШЕЋЕРА?

Авокадо и спанаћ

Витамин Е може смањити ефекте загађења ваздуха на плућа. Студија је забележила смањен ниво витамина Е код људи који пате од плућних болести као што је астма, а истраживачи су сазнали да конзумирање хране богате витамином Е (на пример авокадо или спанаћ) помаже у заштити од честичног загађења.

Парадајз
У исхрану би требало уврстити доста свежег парадајза, јер парадајз садржи ликопен - антиоксиданс који штити од респираторних обољења.

Семе лана

Прочитајте још: Потребан је само 21 минут: Ове суботе радимо ХИИТ ТРЕНИНГ са тренером Маријом (ВИДЕО)

Семенке лана имају висок ниво фитоестрогена и омега-3 масних киселина, који имају антиоксидативна својства и делују благотворно у смањивању симптома астме и других алергијских реакција.

Ово семе можете свакодневно јести у својим смутијима, салатама, мешати га са јогуртом или га додати куваној храни.

Маслиново уље

Прочитајте још: Половину дана проведете седећи? Ево колико би требало да се крећете дневно

Витамин Е у маслиновом уљу помаже функционисању плућа. Такође, и масне киселине из маслиновог уља помажу у смиривању запаљенских процеса. Најбољи начин да унесете маслиново уље и да добијете максималну корист од тога јесте да га користите у салатама. Не употребљавајте маслиново уље за пржење и не излажите га високој температури, јер би дошло до уништавања хемијске структуре уља.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas