· · Коментари: 0
КУХИЊА

Решавамо ДИЛЕМУ: Која је разлика између ОШТРОГ и МЕКОГ брашна? Ево када користимо ТИП 400, а када ТИП 500

Иако је визуелно разлика између оштрог и глатког брашна заиста мала, ипак је потребно користити одређену врсту брашна да бисте добили задовољавајући производ

1618379092_brasno.jpg
Фото: Депозит

Када да употребите оштро, а када меко брашно није питање које мучи почетнике у кухињи, већ и они мало искуснији понекад се нађу у дилеми које ће користити у одређеном јелу.

Иако има и оних који тиме не разбијају превише главу, понекад је заиста важно користити одређену врсту брашна како би крајњи резултат био савршен.

У већини колача и кексића традиционално се користи пшенично брашно које уопштено делимо на глатко и оштро, а добијају се финим млевењем пшенице. Свакако треба напоменути да је лишено већег дела витамина и минерала, али предност им је што су идеална за печење.

Иако је визуелно разлика између оштрог и глатког брашна заиста мала, ипак је потребно користити одређену врсту брашна да бисте добили задовољавајући производ.

Тако се рецимо за развучено тесто попут оног за бундевару, сирнице и штрудле користи меко брашно, исто као и код припреме хлеба и пецива као и лиснатог теста. 

Оштро брашно је идеално за рецимо њоке, колаче од дизаног теста, прхке колаче, поховање…

Која је разлика између брашна тип 400 и тип 500?

Брашно тип 400 је меко пшенично брашно, без љуспица жита, добија се у процесу млевења пшенице из средишњих делова пшеничног зрна.

Брашно тип 500 има малу количину житних љуспица и клица и зато је мало тамније и оштрије од типа 400. Обе врсте припадају белим брашнима.

Црна брашна имају већу количину пепела, односно добијају се од периферних делова зрна.

За хлеб се обично користе бела брашна тип 500 а за колаче и торте тип 400, али то није обавезно.

Предлог: У кухињском ормарићу држите по 1 кг белог брашна и неколико кг интегралног брашна (на пример спелтиног) или ражаног и хељдиног, по 0.5 кг кукурузног брашна и кукурузне крупице/гриза – за прављене качамака, односно проје, пројица, хлеба од мешаног брашна.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.