· · Коментари: 0
вежбање

Шта је тачно КАРДИО ТРЕНИНГ и које су ПРЕДНОСТИ: Фитнес стручњаци дају одговор

Стручњаци на пољу фитнеса препоручују најмање 150 минута недељно умереног кардио тренига, али шта је тачно кардио? Односно какав начин вежбања се сматра одговарајућим за класифинацију у кардио групу?

1598778812_Depositphotos_18180495_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Кратак одговор гласи: кардио је скраћени назив за кардиореспираторне тренинге. Односни се на све вежбе које стварају такву енергију у вашем систему, која повећава откуцаје вашег срца и доводи до бржег пумпања крви кроз вене.

Прочитајте још: ДВА МИНУТА лаке вежбе и бол у леђима као магијом НЕСТАЈЕ

Резултат: кардио тренинг чини ваше тело, тачније ваше срце способним, да испоручи више кисеоника мишићима. Како бисте утврдили вашу кардио-фитнес линију, упоредите ваше откуцаје срца у стању мировања, са оним док тренирате. Много фактора утиче на откуцаје срца у стању мировања – од старости, преко физичке спреме и активности у току дана.

Кардио вежбе нас чине отпорнијим.
Фото: ПИxабаy

КОЈЕ СУ ПРЕДНОСТИ КАРДИО ВЕЖБИ?

Што се тиче дугорочне користи, кардио вежбање смањује ваш укупан ризик од болести и изненадне смрти. Оно вас подмлађује и чини отпорнијим. Људи који се баве оваквом врстом фитнеса, делују знатно млађе од оних који су неактивни већину свог живота. Редовним трчањем, на пример, смањује се вредност крвног притиска у артеријама и подмлађује организам у целости. Кардио тренинг је кључан за особе које хоће за изгубе сувишне килограме и телесну масноћу. Када комбинујете кардио тренинг са тренинзима снаге, омогућавате свом телу да сагори калорије у великом обиму. Осим тога, кардио вежбање делује позитивно и на ментални склоп, борећи се ефикасно са симптомима депресије.

Прочитајте још: Студије кажу да због овога треба радити ЈОГУ: Ево како вам може ПОМОЋИ

КОЈЕ СУ НАЈБОЉЕ ВРСТЕ КАРДИО ВЕЖБИ?

Фото: Пиxабаy

Пливање: савршен вид тренинга за све оне који не желе да врше превелики притисак на своје зглобове. Пливање је изврстан начин кардио тренинга који је погодан за све узрасте и физичке спреме.

Кардио је кључан за особе које желе да изгубе сувишне килограме и телесну масноћу.

Планинарење: овај вид кардио тренинга не подстиче само физичку активност, већ и благотворно делује на ментални склоп и емоционално здравље. Боравак у природи одмара мозак и доприноси томе да дишете дубље и спокојније.

Прочитајте још: Како се правилно изводи ИЗДРЖАЈ? Пратите правила и имаћете ТРБУШЊАКЕ КОЈЕ СТЕ ЖЕЛЕЛИ

Трчање: један од најефикаснијих кардио тренинга је свакако трчање. Ако тражите начин да активно делујете на рад свог срца, определите се за овај вид тренинга.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.